Дві сотні українок з діагнозом “онкологія молочних залоз” пройшли центром столиці (ВІДЕО)

1 22 8542. молочних залоз, онкологія

“Марш життя та надії”. Дві сотні українок з діагнозом “онкологія молочних залоз” 19 жовтня пройшли центром столиці. Кажуть, жовтень для них – місяць символічний. А ще – рожевий. Адже саме це – колір нелегкої боротьби з недугою. Щороку в Україні лікарі реєструють 16 тисяч випадків раку молочної залози. Але активістки впевнені, страшний діагноз – ще не вирок.

Дві сотні жінок з усієї України зібралися разом в Михайлівському соборі. Їх поєднує одна біда – онкологія. До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози прийшли молотися за здоров’я недужих та згадати тих хто вже, на жаль, пішов з життя. Людмила приїхала з Чернігова. Майже тридцять років тому вона перенесла дві тяжкі операції з видалення ракової пухлини. Але, каже, після цього руки не опустила.

Людмила, волонтер:

– Женщина после такой операции, как правило, замыкается в себе. Особенно, если это сельское население, то зачастую даже женщины бояться соседки и из колодца воду брать, хотя это ж заболевание не заразное.

Пані Ольга приїхала до Києва аж з Білорусі. Там – очолює центр, який допомагає онкохворим. Каже: хоче перейняти досвід українських активісток, бо в її країні такі масштабні інформаційні кампанії не проводяться.

Олена Зайцева, голова центру допомоги онкохворим (Білорусь):

– К сожалению, мне пришлось пройти весь этот путь, и я знаю потребности на каждом этапе, которые проходят женщины и знаю, что это все восстанавливается, и что есть возможность жить полноценно, качественно, интересно.

Після молебню волонтерки під барабанний дріб пройшли маршем по центру столиці. Таку акцію проводять вдесяте.

Статистика захворювання на рак грудей серед жінок жахає, кажуть організатори. Щороку такий діагноз ставлять 16-ти тисячам українок, половина – помирають. Своїм маршем активістки хочуть показати, що онкологія – не вирок.

Лариса Лопата, голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Разом проти раку”:

– Прежде всего эти акции направлены на информирование населения о профилактики рака молочной железы – еще раз как бы мы стараемся напомнить женщинам, что, к сожалению, эта проблема есть, есть во всем мире и она занимает первое место среди онкологических заболеваний у женщин.

Жінки, які подолали страшну недугу, закликають не боятися діагнозу “онкологія”. І радять українкам, яким уже за сорок, кожні півроку робити мамографію, а молодшим – хоча б раз на рік – ультразвукову діагностику молочних залоз. Адже боротися з недугою на ранніх стадіях легше й шанси на одужання – набагато вищі.

Автор: Яна Танчак. Оператор: Микола Чеботарьов

Перший Національний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*