Модельєр з важкою формою ДЦП презентує авторську колекцію на “Donetsk fashion days”

1 28 522874 2. ольга сахно

1 28 522874 133-річна Ольга Сахно з Красноармійська має великі проблеми з координацією рухів, пересувається на інвалідному візку, насилу говорить. Однак, це не завадило Ользі освоїти професію дизайнера одягу, завоювати призове місце на конкурсі молодих модельєрів у Росії і взяти участь в модному фестивалі у Франції.

– Сама, без супроводжуючого Оля з’їздила в Париж на показ до П’єра Кардена! При тому, що в ній бачать конкурента, і були перешкоди, і була заздрість, були люди, які не хотіли, щоб вона їхала. Адже буквально кожен бордюр – це проблема, ми не можемо самостійно в таких ситуаціях обійтися, – каже громадський діяч Валентина Чайка, так само має особливі потреби.

Колекція, яку Ольга Сахно представить на донецьких Днях моди, присвячена образу Грейс Келлі. Ольга всі моделі пошила своїми руками. Вона живе удвох з бабусею і не має помічників. Але якість її робіт, за словами експертів fashion-індустрії, відповідає найвищим стандартам.

– Це моя третя колекція. Перша колекція була представлена 2 роки тому – на виставці в рамках фестивалю “Текстиль мода”. Але на сам фестиваль мене не пустили… Зі зрозумілих причин, – розповіла дизайнер.

Як кажуть друзі Ольги, організатори фестивалю вирішили, що поява інваліда на сцені образить естетичні почуття глядачів і учасників.

Цього разу організатори забезпечили Ольгу Сахно моделями та волонтерами. Дизайнер з Красноармійська буде єдиним інвалідом серед учасників цих Днів моди. Але в якості хостес у святі візьмуть участь ще кілька дівчат на інвалідних візках. Організатори вважають, що це допоможе суспільству змінити своє ставлення до людей з особливими потребами на більш дружнє і цивілізоване.

Ольга називає своїм натхненником В’ячеслава Зайцева, з яким знайома вже 9 років. Вона мріє про створення власного дому моди. Але на сьогоднішньому етапі життя для неї дуже гостро стоїть проблема регулярного заробітку.

Ексклюзивне пальто з колекції Ольги Сахно коштує 1000 грн, а ансамбль пальто + плаття – всього 1500 грн. Однак, за словами майстра, продати такі речі в провінції практично неможливо. Дохід дівчини складається з мінімальної пенсії. А її участь у донецьких Днях моди стала можливою завдяки сприянню мецената.

– Я думаю, що повинна досягти поставленої мети всупереч усьому, – каже дизайнер. – Коли я починала, доводилося спочатку вмочати кінчик нитки в лак для нігтів. Затверділу нитка всунути в голку легше. Тепер навчилася концентруватися і не робити зайвих рухів, коли шию.

31 жовтня в міжнародному аеропорту імені С.С. Прокоф’єва відбудеться офіційне відкриття Donetsk Fashion Days.

Тетяна Заровна

Фото автора

Gazeta.ua +ФОТО, ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*