Програма Flex 2013

1 29 IMG 9107 1 2. flex, особливими потребами

1 29 IMG 9107 1

17 жовтня в школі 168 міста Києва, відбулася презентація програми Флекс 2013. Програма – це міжнародний обмін, в якому можуть взяти участь старшокласники з особливими потребами. Презентацію проводила Наталія Скотар, представник цієї програми в Україні. Вона детально розповіла про програму, умови участі та про дітей, які брали в ній участь. З програмою Флекс можна ознайомитися на сайті http://www.americancouncils.org.ua/uk/pages/47/. Наталя розповіла про враження учасників, які брали участь у програмі.

«Участь у програмі FLEX дуже змінило мене. Я стала більш товариською і впевненою в собі.

MIUSA – це фантастичний досвід. У мене була чудова школа в США. І вчителі, і однокласники були дуже привітні. Кого б, ти не попросив про допомогу, кожен тобі обов’язково допоможе!» – Каже Люба Обельчук.

«Від участі в програмі MIUSA я отримала набагато більше, ніж просто мовну практику» – вторить їй Ганна Гирич. «Я отримала задоволення від гарної культурної програми: уроки театру та живопису, море подорожей і купу справжніх друзів. Моя американська мама Керол часто повторювала мені, що я не можу дозволити іншим людям прожити життя замість мене. Не маю права дозволити фізичним недолікам стати вирішальним фактором у моєму житті. Її слова надихають мене вже десять років – сподіваюся, будуть надихати і надалі».

Участь у програмі робить дітей більш самостійними.

«Проживання в іншій країні змушує пристосовуватися до всього, що відрізняється від того, що оточує нас вдома». – Заявляє Павло Радіжевский. «Розширює кругозір і збагачує ваш культурний досвід. Допомагає звільнитися від багатьох стереотипів, які завжди присутні, якщо людина проживає тільки в одній країні, адже спосіб життя в США істотно відрізняється від українського способу життя».

У вивченні англійської для участі в програмі дітям допомагає викладач за Програмою стипендій для вивчення англійської мови – English Microscholarship Access Program, Олександра Смирнова.

«Ця програма фінансується Державним Департаментом США та діє в більш ніж сімдесяти країнах. В Україні ця програма з’явилася в 2009 році. Зараз ця програма діє у Києві, Луганську, Донецьку та Черкасах. Програма дає можливість дітям 14-17 років з малозабезпечених сімей інтенсивно вивчати англійську мову протягом 2-х років, а також брати участь у громадських та культурних заходах, більше дізнаватися про американську культуру.

В Україні програма інклюзивної освіти, для діток з особливими потребами, вперше з’явилася в Києві на базі школи № 168. Це практично єдина школа, де дітки з особливими потребами навчаються у звичайних класах. Тут все облаштовано так, щоб діти з порушеннями опорно-рухового апарату могли вільно пересуватися. У цій школі навчаються переважно діти з діагнозом: ДЦП.

Однією з цілей Програми є підготовка дітей до участі у програмах обміну. Найвідомішою є програма FLEX (Флекс). Програма FLEX – некомерційна програма обміну для старшокласників, ініціатором якої став сенатор США Білл Бредлі. Програма була схвалена Конгресом США в 1992 році і задумувалася як засіб досягнення взаєморозуміння між двома культурами, які довгий час були огороджені один від одного “залізною завісою”. Програма повністю фінансується Урядом США. За 21 рік свого існування вже більше 22 тисяч старшокласників поїхали до Америки за програмою FLEX і провели там рік, навчаючись в американських школах, і проживаючи в американських приймаючих сім’ях».

1 29 IMG 9109 2

1 29 IMG 9114 3

Антонович Вікторія

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*