Соціальні працівники спробували життя з обмеженими можливостями

1 31 78521 1 2. інвалідів

1 31 78521 1

У Національному параолімпійському центрі «Україна» у м. Євпаторія пройшов навчально-практичний семінар на тему: «Супровід та допомога особам зі спинно-мозковою патологією». Захід організовували Національна асамблея інвалідів України та Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Група активної реабілітації». На семінарі побувала і фахівець із Закарпаття.

У семінарі брали участь працівники Львівського аеропорту, Сімферопольського залізничного вокзалу, соціальні працівники, реабілітологи та медсестри різних медичних і реабілітаційних закладів України. Серед учасників був і представник Закарпаття, фахівець Ужгородського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (УМЦСССДМ) Василина Попович.

Учасники семінару ознайомились з основними проблемами інвалідності в суспільстві, вивчали етику спілкування з людьми, які мають порушення зору та опорно-рухового апарату, отримали практичні навички з техніки переміщення людей з спинно-мозковою травмою, випробували себе на практиці як в ролі клієнта, так і в ролі супроводжуючого. Учасників навчали правильній техніці їзди на активному візку, навичкам подолання бордюрів, сходин та колій, основним методам страхування людей на візках. «Не сівши в інвалідний візок і не відчувши, що це таке, ти ніколи не зможеш надати кваліфіковану допомогу клієнту», – наполягав інструктор Дмитро. Тільки сівши у візок, можна побачити помилки в роботі при супроводі клієнта на візку.

1 31 8 0 2

Не менш повчальними були і заняття по роботі з людьми, які мають захворювання зору. Учасникам семінару дали можливість на практиці відчути тотальну сліпоту людини, запропонувавши їм з зав’язаними очима за допомогою супроводжуючого здійснити посадку в автомобіль, автобус, а також пообідати всліпу. Не менш важливим було ознайомлення з допоміжними засобами для людей з порушеним зором: собаки-поводирі, допоміжні палки, а також спеціальні шрифти для читання (шрифт Брайля), контрастні доріжки для орієнтації у просторі.

Під час семінару учасники мали можливість спілкуватися з людьми з спинно-мозковою травмою у таборі активної реабілітації, які детально розповіли про можливості подолання різних труднощів після травми, показали як можна одягатись, готувати їжу, їсти, прибирати, грати в теніс та стріляти з лука, не застосовуючи пальців на руках (після травми шиї, пальці не працюють). Не зважаючи на обмеження у здоров’ї, ці люди мають безмежну душу і прагнення жити повноцінно.

На завершення організатор семінару Володимир Азін, сам людина у візку, вручив сертифікати учасникам семінару з напутнім словом «Запам’ятайте, що людину ніхто і ніщо не може обмежити, крім неї самої». І це дійсно так. Людина, яка хоче жити повноцінно, вона шукає можливості для життя, а той, хто не хоче, шукає причини.

1 31 7 0 3

Безперечно, регулярне проведення подібних заходів і в регіонах для фахівців соціальної роботи різних структур, які обслуговують інвалідів, а також для студентів-випускників соціальної роботи підвищить якість практичної соціальної роботи в Україні.

Всі, хто потребує консультацій з питань супроводу людей на візках, переміщення лежачих хворих та з інших питань, звертайтесь до УМЦСССДМ за адресою: м. Ужгород, вул. Ракоці,2; тел.: 61-64-72; 61-29-56.

zaholovok.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*