Одеські психіатри домовились про співпрацю з профільними клініками Німеччини та Польщі

1 31 289391. психіатри, психіатричних закладів

Минулого тижня фахівці зі сфери психіатрії з Німеччини відвідали Одесу. Візит європейських медиків відбувся в рамках проекту «Партнерство у сфері охорони психічного здоров’я: Німеччина – Польща – Україна», який триватиме з 2010 по 2014 рік.

З 21 по 26 жовтня 2013 року представники німецької делегації відвідали Одеський обласний психоневрологічний диспансер, регіональні психіатричні лікарні №1, №2 та «Одеський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді». Останній є партнером Одеського обласного психоневрологічного диспансеру з 2011 року з надання психологічної, юридичної та соціальної допомоги пацієнтам та їх родичам.

Спільно з німецькими колегами одеські лікарі-психіатри та представники Одеського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели круглий стіл, присвячений взаємодії державних структур, медиків психіатричних закладів, пацієнтів та їхніх родичів. Учасники заходу обговорили питання щодо надання соціального супроводу та медичної допомоги. Представники делегації з Німеччини ознайомились із проектом «Соціальний центр матері та дитини», у якому задіяні психіатри диспансеру, представники громадської організації «Одеська міська рада багатодітних сімей» та соціальні співробітники Одеського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Завдання проекту полягало у попередженні раннього сирітства, відновленні родинних стосунків та соціальній адаптації жінок, які опинились у складних життєвих обставинах.

Під час візиту німецькі колеги відзначили фаховий рівень роботи психіатричних закладів Одещини та принципи надання медичної допомоги у психіатричних стаціонарах регіону. Зокрема йшлось про терапію та реабілітацію хворого групою фахівців – лікаря-психіатра, медичної сестри, психотерапевта, психолога, фізіотерапевта, арт-терапевта, які розробляють індивідуальну лікувально-реабілітаційну програму, використовуючи психотерапевтичні соціальні заходи, що не допускають ізоляції хворого від сім’ї та суспільства.

Фахівці з Німеччини оцінили проведення постійної соціальної реабілітації пацієнтів після купірування загострення психічного розладу з залученням соціальних працівників Одеського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

«Всього за дев’ять місяців поточного року Одеським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було надано 5 362 соціальних послуг із різних напрямків – від юридично-інформаційних до соціально-медичних, – зазначив головний позаштатний психіатр Одеської області Анатолій Волощук. – Під соціальним супроводом центру на даний час перебуває 196 сімей, де проживають інваліди, у тому числі і з психічними розладами».

Також Анатолій Волощук розповів, що у рамках проекту на стажування в клініки Німеччини та Польщі було відправлено дев’ять груп спеціалістів (психіатри, психологи, психотерапевти, медичні сестри – понад 50 осіб із чотирьох клінік Одеської області). «Після повернення медики активно впроваджують досвід, отриманий у клініках Німеччини та Польщі, як для лікування пацієнтів, так і охоче діляться новими знаннями з фахівцями та персоналом медичних психіатричних закладів м. Одеси та Одеської області», – констатував лікар.

Довідка:

Міністерство охорони здоров’я України та Федеральне міністерство охорони здоров’я ФРН 21 листопада 2008 року підписали Програму дій, яка передбачає поглиблення співпраці в сфері лікування психічних та неврологічних захворювань, підтримку співробітництва (обмін досвідом) між Міністерствами охорони здоров’я, закладами та товариствами фахівців із психіатричної допомоги в обох країнах.

У 2012 році проект «Партнерство у сфері охорони психічного здоров’я» отримав своє продовження та підтримку Федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини ще на два роки до 2015 року.

Було прийнято рішення щодо продовження подальшої співпраці у Львівській, Донецькій, Одеській областях та м. Києві як пілотних регіонах із наступним поширенням отриманого досвіду в інших областях України, відповідно до особливостей кожного з них.

Прес-служба МОЗ України

МОЗ України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*