«Спікерське бюро». Підготовка до семінарів у соціальних службах (ФОТО)

1 05 IMG 9421 6 2. інвалідністю

29 листопада пройшов тренінг з підготовки до виступу в соціальних центрах міста Києва. На збори з'явилися учасники «Спікерського бюро», Лариса Остролуцька, Юлія Козлюк, Любов Песоцька, і перекладач жестової мови Марина Ліферова. Для учасників провели роботу над помилками на підставі проведеного тренінгу для ЗМІ. Розбирали позитивні і негативні моменти, вносили правки та пропозиції для наступних виступів. Юлія Козлюк поділилася з нами своїми враженнями від першого тренінгу.

Ви провели прес-конференцію для ЗМІ. Як вона пройшла?

– Прес-конференція пройшла добре. Ми розраховували, що прийде більше представників від ЗМІ. До нас прийшли кілька телеканалів – 5-й канал, Тоніс, Перший національний, з декількох друкованих ЗМІ. Але, все ж ми залишилися задоволені результатом. Ми розповіли гостям про наш проект. У конференції брали участь молодь із «Спікерського бюро» різних нозологій. Після конференції провели тренінг. Заходи проходили у Міському центрі соціальних служб. Це наш перший такий досвід. Залишилися дуже задоволені таким початком.

На прес-конференції у нас була презентація. Спочатку було привітання, розповіли про актуальність теми. Надія розповідала про те, як важливо, щоб ЗМІ правильно вибирали формулювання для людини з інвалідністю. Аня Строкова навела приклад статті, яку колись про неї писав один журналіст, і вказала які недоліки, які стереотипи в цій статті були. На цьому негативному прикладі ми показували, як потрібно, як правильно писати про людей з інвалідністю. Також ми вели з ними прямий діалог: ми хотіли дізнатися про їх уявлення про людей з інвалідністю, для того, щоб виявити існуючі стереотипи. В результаті, в кінці заходу до мене підійшла журналістка і запитала: «Як мені правильно написати: «Інвалід» або «Людина з інвалідністю»?». Це говорить про те, що вони вже почали замислюватися про ці речі, що не може не радувати.

Чи були питання з боку журналістів до людей з інвалідністю?

– Були не просто питання, а навіть суперечки. Почалася велика дискусія. Таке собі протистояння. Тому що, журналістам не дуже сподобалося те, що ми говорили. Вони звикли писати так, як вони пишуть. Багато з них вже підготували матеріал до Міжнародного дня людей з інвалідністю. Ми звернули їх увагу на те, що не завжди потрібно викликати жалість по відношенню до людини з інвалідністю. Є люди, які стали на ноги і багато досягли в житті, і в деяких випадках успішніше людей без інвалідності. У цьому плані ми багато сперечалися, тому що журналісти вважають, що це нормально, і так потрібно, співчуття і все таке інше.

Нас назвали «новим поколінням», сказали, що ми мислимо по-новому. Щось нове несемо в суспільство, це було для нас компліментом.

Які Ваші плани на майбутнє?

– Ми плануємо продовжувати роботу проекту. Чутки про «Спікерське бюро» поширюються. До нас звернулося кілька установ з проханням провести тренінг для їх співробітників.

Ми хочемо донести до соціуму, що люди з інвалідністю рівноправні члени суспільства. Не завжди потрібно створювати жалісливий образ нещасної, неблагополучної людини. Сьогодні люди з інвалідністю мають роботу, вищу освіту, прагнуть створити сім'ю. І в «Спікерському бюро» ми якраз зібрали активну молодь з інвалідністю, щоб вона своїм прикладом надихала молоде покоління відстоювати свої права і нормальне життя.

«Спікерське бюро». Підготовка до семінарів у соціальних службах. інвалідністю

«Спікерське бюро». Підготовка до семінарів у соціальних службах. інвалідністю

«Спікерське бюро». Підготовка до семінарів у соціальних службах. інвалідністю

«Спікерське бюро». Підготовка до семінарів у соціальних службах. інвалідністю

«Спікерське бюро». Підготовка до семінарів у соціальних службах. інвалідністю

«Спікерське бюро». Підготовка до семінарів у соціальних службах. інвалідністю

Антонович Вікторія

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*