Вже понад півтисячі нечуючих скористались змогою отримати консультацію лікаря у присутності сурдоперекладача

1 05 spravki-354. сурдоперекладач

Львів. Вже майже рік на базі першої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева при першому поліклінічному відділені (вул. Лемківська, 28) працює єдиний кабінет звернення за медичною допомогою осіб з порушенням слуху. Особливість кабінету полягає в тому, що там постійно працює лікар-терапевт та перекладач жестової мови. Нечуючі пацієнти після консультації терапевта скеровуються в супроводі сурдоперекладача до інших спеціалістів та на додаткові медичні обстеження. За час існування цією послугою скористалось понад півтисячі осіб. Про це повідомила головний лікар першої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Джаваіра Джафарова.

«В нас у Львові є приблизно 1 тис осіб, які не чують, з них 800 – зареєстровані. Раніше, коли вони приходили в ту чи іншу поліклініку, було багато складностей порозумітись. Особи з порушенням слуху лікувалися у різних районних поліклініках міста Львова за місцем реєстрації. Сурдоперекладач фізично не міг охопити весь спектр обслуговування інвалідів по слуху.

Зараз ситуація кардинально змінилась. В поліклінічному відділенні на вул. Лемківській, 28, є окремий кабінет, де є терапевт, сурдоперекладач. Коли приходить людина, що не чує, вона може комфортно комунікувати. Сюди можуть приходити усі мешканці Львова, не залежно від того, в якому районі вони проживають.

Важливо, що вони сюди звертаються не за принципом «болить – не болить», а планово. Бо по великому рахунку цю групу пацієнтів ніхто планомірно не обстежував, бо вони весь час мали проблеми у спілкуванні і їм простіше було просто нікуди не йти, хіба в гострих випадках. А в цьому випадку ми працюємо планово – перевіряємо тиск, гостроту зору, обстежуємо молочні залози, скеровуємо до гінеколога, щоб профілактувати захворювання.

Важливо наголосити, що це не перший випадок такої уваги до людей з особливими потребами. В управлінні ми працюємо вже не перший рік з цією проблематикою: ми робимо пандуси, де нема можливості, встановлюємо кнопки виклику персоналу. На перших поверхах медустанов відкрито кабінети для обстеження людей з особливими потребами. Тут вони можуть отримати медичну допомогу. Тобто їм не треба ходити по кабінетах — вони сюди приходять і до них спускається лікар. Також зробили сигнал «Метро» для незрячих. Облаштовуємо санвузли для спинальних хворих. Тобто ця робота ведеться системно з тим, щоб покращити доступність для таких мешканців». — Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я міста.

Галина Пелих

Львівська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*