“Студентський день” розвінчав міфи про людей з особливими потребами

1 17 3 studdenj 17 02 1 2. инвалид, обмеженими можливостями, особливими потребами

1 17 3 studdenj 17 02 1

У рамках “Студентського дня”, яким є кожен четвер у храмі Святих апостолів Петра і Павла у Львові, відбуваються цікаві зустрічі для студентів та молоді. 13 лютого відбулася перша зустріч із циклу “Наші ближні: люди з особливими потребами”. Доповідачем була п. Наталя Курило, практичний психолог, працівник Інформаційного центру храму. П. Наталя вже протягом 20 років користується візком, і за цей час здобула освіту практичного психолога.

На зустрічі п. Наталя розвінчала багато міфів та страхів, що пов’язані із людьми з особливими потребами. Багато людей попри те, що мають якісь фізичні неповносправності, продовжують досягати своїх цілей у житті. Наприклад, Бетховен творив музику навіть після того, як втратив слух! Мабуть, кожному із нас відомі випадки, коли люди без рук малюють картини. Цей список можна продовжувати.

1 17 3 studdenj 2 13 02 2

Нам усім варто бути уважними, які мовленнєві формули ми вживаємо, говорячи про людей з особливими потребами: інвалід, людина з інвалідністю, людина з неповносправністю, людина з особливими потребами, людина з обмеженими можливостями.

Отож, по черзі. У мові законодавства України зафіксовано слово “інвалід” (від англ. “in valid” – не дійсний). Наша мова як ніщо інше відображає ставлення суспільства до цих людей. Вживання слова “інвалід” є щонайменше некоректним щодо цих людей. Бути “не дійсним” – це як бути “не потрібним”. “Людина з інвалідністю” виглядає трохи краще, бо на першому місці є слово “людина”.

Скажіть, будь ласка, які потреби має звичайна людина? – Так, їсти, спати, працювати, спілкуватися… А у цих людей потреби хіба інші? То чи доречно говорити, що вони “люди з особливими потребами”? Може “людина з обмеженими можливостями”? Мабуть, хтось буває з необмеженими можливостями, так? Подивіться на параолімпійців. Ці люди – “з обмеженими можливостями”?

1 17 3 studdenj1 17 02 3У історичному аспекті відбулася певна еволюція поглядів: від неприйняття до включення в суспільство. Ще одним стереотипом у сприйнятті людей неповносправних є те, що вони хворі. Словами п. Наталі: “Так, людина з неповносправністю може бути хворою: коли вона має нежить, кашель… А так то це – спосіб буття”.

Коли ми спілкуємося з особами з особливими потребами, повинні пам’ятати про кілька простих правил:

1. Звертатись безпосередньо до особи, а не до того, хто супроводжує.

2. Пропонувати свою допомогу і не боятися запитувати, що і як краще зробити.

3. Візок – це частина особистого простору людини, що ним користується.

4. Спілкування на одному рівні: варто сісти, щоби людині на візку було комфортно на Вас дивитись.

5. Якщо у людини проблеми зі слухом – не затуляти обличчя і переконатися, що вона Вас бачить.

6. Усе, що відбувається, потрібно коментувати для людей слабозорих та незрячих.

Попереду ще дві зустрічі із п. Наталею: 20 та 27 лютого. Відбуваються вони у приміщенні школи № 62, що поряд із храмом.

Андріяна Баран

ДивенСвіт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*