Вінницька область стала першим пілотним регіоном, обраним для раннього діагностування ускладнень зору пацієнтів із діабетом

1 26 3 0 2. діабетом

1 26 3 0 1

Про це йшлося на прес-конференції, яка відбулась на базі Вінницького обласного клінічного високоспецалізованого ендокринологічного центру 25 березня.

Організаторами заходу виступили обласна державна адміністрація, обласна Рада, департамент охорони здоров’я та курортів ОДА, ВГО «Українська діабетична федерація», Інститут ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка, а також Вінницький обласний клінічний високоспецалізований ендокринологічний центр.

Участь у прес-конференції взяли голова облдержадміністрації Анатолій Олійник, заступник голови обласної Ради Наталія Солейко, в.о. департаменту охорони здоров’я та курортів ОДА Дмитро Білоус, головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Пилип Прудиус, голова Ради Української Діабетичної Федерації Валентина Очеретенко, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України із спеціальності «Офтальмологія», директор “Центр мікрохірургії ока” Сергій Риков та кандидат медичних наук Директор Представництва NOVARTIS Віктор Шафранський.

Розпочинаючи захід Анатолій Олійник зазначив: «Дорогу долає той, хто йде. В останні роки Вінниччина цілеспрямовано крокує вперед прагнучи якомога більшого розвитку у всіх сферах життєдіяльності. Я цілком впевнений, що проект «Бачити барвистий світ» не лише надасть необхідну допомогу вінничанам, але й стане прикладом для інших областей. Адже це новий підхід в питанні діагностування ускладнень зору у людей із діабетом. Мені приємно, що саме Вінницька область є пілотним регіоном, який першим на практиці перевірить ефективність мобільної лабораторії та стане фундаментом для подальшого використання даного підходу у діагностування проблем із зором».

У свою чергу, Валентина Очеретенко, зазначила: «Людина із діабетом в нашій державі постійно живе у стані боротьби за власне здорове та повноцінне життя. На жаль, до сьогоднішнього дня пацієнти із діабетом залишаються сам на сам із більшістю проблем, які породжує життя із цукровим діабетом. Окреме місце посідає проблема збереження зору. Не маючи достатніх коштів, за відсутності сучасних технічних засобів діагностування та лікування, людина із діабетом наражається на небезпеку втратити зір. Те, що нам разом із представниками держави та фармацевтичного бізнесу вдалося реалізувати такий масштабний проект є справжнім досягненням. Відтепер для багатьох пацієнтів із діабетом з’явилася надія зберегти здатність бачити барвистий навколишній світ».

Вона подякувала компанії Новартіс Фарма Сервісез АГ, яка надала грант на реалізацію проекту.

В ході прес-конференції учасники заходу докладно розповіли про ситуацію із ранньою діагностикою ускладнень зору при діабеті в Україні, про ініціативу започаткувати мобільну лабораторію в Україні та про очікувані результати реалізації першого етапу проекту у Вінницькій області. Лікарі первинної ланки, на яких покладена велика відповідальність своєчасно виявити можливі проблеми із зором у пацієнта, мали змогу дізнатися про особливості ретинопатії та складнощі її діагностування.

Окрім того, присутнім було презентовано мобільну лабораторію, в якій можуть пройти діагностику пацієнти із діабетом. Унікальність мобільної лабораторії полягає в тому, що не пацієнт змушений шукати можливості перевірити свій зір, а лабораторія дістанеться пацієнтів у найвіддаленіших районах України.

Для довідки:

В Україні понад 1 300 000 пацієнтів із діабетом. Одним із наслідків протікання хвороби є погіршення зору та його поступова втрата, ризик якої у пацієнтів із діабетом у 25 разів вище, ніж у здорових людей. Як наслідок – більше 80% інвалідів із проблемами зору в Україні – це пацієнти із діабетом. Цей відсоток постійно зростає, а в більшості регіонів країни відсутня будь-яка технологічна база для того, щоб виявити проблеми із зором у таких пацієнтів. Відсутність можливості раннього виявлення проблеми фактично прирікають сотні тисяч українців на поступову втрату зору. Для того, щоб протидіяти цій ситуації, пацієнтські громадські організації разом із державною владою ініціювали загальноукраїнський проект «Бачити барвистий світ».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Вінницька ОДА +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*