11 квітня – День боротьби з хворобою Паркінсона

1 11 7 parkinson. синдрому паркінсонізму, хвороба паркінсона

11 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Увага громадськості до цієї проблеми невипадкова. Адже у світі налічується близько 4 мільйонів людей із таким захворюванням. Лише в Україні пацієнтів із таким діагнозом є понад 70 тисяч.

Хвороба Паркінсона – це повільно прогресуюче захворювання, яке супроводжується руховими розладами. Найчастіше воно починається у віковому проміжку між 50 та 60 роками і старше. Статистика свідчить, що зі 100 осіб, яким понад 60 років, хворіє одна людина.

Сам Паркінсон описував це захворювання, як „тремтячий параліч”. Часто першою зовнішньою ознакою захворювання стає тремтіння рук – тремор. Сповільнюється хода, з’являються проблеми у спілкуванні – хворий довго обмірковує почуте, мляво реагує на отриману інформацію. З часом у нього змінюється почерк, обличчя стає маскоподібним, мовлення тихим і монотонним.

При відсутності адекватного лікування хвороба швидко прогресує, і за кілька років людина може перетворитись на безпорадного інваліда, який не в змозі працювати, спілкуватися і навіть обслуговувати себе.

„Виникнення хвороби Паркінсона або синдрому паркінсонізму пов’язане з ураженням окремих структур головного мозку (зокрема підкіркових структур), які відповідають за рухову активність, вправність та координацію рухів. Причини виникнення та подальшого прогресування захворювання є різними, проте досі остаточно не з’ясовані. Вважається, що в 30% випадків хвороби Паркінсона може передаватися по спадковості”, – наголошує завідуюча неврологічним відділом для хворих з порушенням мозкового кровообігу центральної міської клінічної лікарні, провідний міський невролог Ірина Кобець.

Відомо, що крім хвороби Паркінсона деякі захворювання можуть супроводжуватися виникненням синдрому паркінсонізму. Це перенесені інфекційні ураження нервової системи, травми головного мозку, судинні розлади, різноманітні токсичні впливи (йдеться про наркотики та медикаменти, зокрема вплив перманганату калію).

„При появі перших симптомів, які свідчать на користь хвороби Паркінсона або синдрому паркінсонізму на ґрунті різних перенесених захворювань нервової системи, необхідно негайно звернутись за допомогою на прийом до лікаря в поліклініку за місцем проживання. Там дільничний терапевт та невролог проведуть необхідне обстеження таких пацієнтів, при потребі скерують їх на консультацію, а також призначать лікування сучасними протипаркінсонічними середниками”, – каже Ірина Кобець.

Хвороба Паркінсона потребує постійного адекватного медикаментозного лікування. Своєчасна замісна терапія дозволяє пригальмувати розвиток захворювання і зменшити прояви його симптомів. В деяких випадках, коли хвороба Паркінсона прогресує і не піддається консервативному лікуванню, пацієнту пропонують оперативне втручання. Все залежить від тяжкості хвороби: чим раніше проведено хірургічне лікування, тим кращий результат. Такі оперативні втручання проводяться на базі ведучих нейрохірургічним клінік України.

Слід пам’ятати: чим скоріше діагностована хвороба і розпочате адекватне медикаментозне лікування, тим більше шансів сповільнити прогресування хвороби, зменшити її прояви.

Офіційний сайт міста Івано-Франківська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*