Кіровоград: як у дендропарку Великдень перезавантажували

1 28 2 ba02b79687ea928008959f0d28f79714 2. дендропарку

1 28 2 ba02b79687ea928008959f0d28f79714 1Аби відшкодувати малечі й дорослим кислий настрій дощового Великодня 25 квітня, у дендропарку знову розговлялися, співали, бешкетували, гралися і розмальовували велетенську писанку.

За розробку анімаційної програми свята відповідали активісти кіровоградського відділення мережі скаутських організацій «Royal rangers», виготовленням заготовки яйця-райця та гостиною для дітей займалися дизайнери парку. Одразу відзначимо, захід цей – не звичайний, або ж, краще сказати, не стандартний. Добір рухомих ігор, табірних частівок і навіть інвентаря здійснювався з урахуванням потреб обмежених фізично учасників.

«З адміністрацією дендропарку і, зокрема, Ларисою Онул та скаутами ми співпрацюємо не вперше, п’ятий рік напевно, – розповідає Любов Шукрута, голова ГО «Серце матері». – Обабіч Центральної Алеї, в бік ринку «Черемушки», наші дітки заклали свою Алею Доброти. Колупалися в землі, мостили цибулини квітів й саджанці з величезним задоволенням. Ренжери тільки в дрібному чомусь допомагали. Тепер приїздять на оглядини – як там те деревце прийнялося, чи цвістиме цього року. Також регулярно влаштовуємо тут виставки-продажі дитячих поробок, проводимо різноманітні акції… А ренжери – ну просто чужові люди! Розумієте, жінці-одиначці з хворою дитиною на руках направду важко організувати відпочинок в санаторії, знайти методистів, що знаються на певних розвивальних техніках. А тут хлопці таке утворюють, що просто диву даєшся; навіть найменшими підручними засобами! Під час однієї із змін їхнього літнього табору у Маловисківському районі змайстрували люльки, страховку із тросів, важелів різних і підіймали дітей на висоту 5-поверхового будинку, аж понад дерева. Тоді,пам’ятаю, скористалися конструкцією водонапірної вежі. Малеча верещала від захвату! Побільше б таких змін!»

Початок. Просто в гущу дитячої юрби, з гітарою під пахвою, вискакує ведучий, командир кіровоградських «Royal rangers» Ніл Плохов (принаймні, саме так він себе називає). Форму чоловіка прикрашає купа різних відзначок – аксельбантів, значків, медальок, хустки і нашивок. Кожна має свою історію і пам’ятний шрам, здобутий у якомусь із походів. Головна, звичайно ж, рідна рояльська нашивка–емблема у вигляді восьмикутної троянди вітрів. Чотири промінці (жовтий, червоний, коричневий, чорний) позначають не сторони світу, а програмні засади організації, яку представляє. Принципи християнського благочестя і духовності, гартування тіла, освітній розвиток, патріотизм.

«Сьогодні ми прийшли, щоб нагадати городянам про духовні задачі свята Воскресіння Христового, розповісти дітям дещо із євангельських переказів. Безпосередньо під час гри. А в неділю вже чекайте на масштабний квест, до якого плануємо залучити понад сто учасників. Так-от! Спортивне орієнтування, естафети, стрільба з рогатки. А ще будуть конкурси, які ви бачили хіба що у фільмах про виживання Бара Грілза: наприклад, перегони з поїдання особливого сорту голландського сиру з пліснявою – смердить неймовірно, а дорогезний! – разом з опаришами. Для скаутів справа звичайна. Одна із форм випробувань перед посвятою у члени організації або перехід у новий статус. Тож буде потужно, з екстримом, – приходьте!»

За писанку взялися усім миром. Скаути допомагають зав’язати фартушки (щоб не замаститися); якийсь час команди визначаються, які барви краще пасуватимуть їхньому боку писанки. Цього року в тренді тема соняхів – величезні чашки квітів, звернені до сонця, символізують життєрадісність українців та любов до праці.

На зміну малярським вправлянням прийшли ігри – з м’ячем, надувними кульками, на кмітливість і пісні-небилиці. У гамірне коло під сценою поволі почало стягуватися «підкріплення» чи не з усього парку – випадкові перехожі, батьки з малятами на візочках, старенькі, молодь. «Мені все сподобалося, просто слів немає, – ділиться враженнями Настя (12 років). – Тільки-от з малюнком моїм така штука вийшла. Вирішила зобразити паску – наколотила барви, вийшло чорно-коричневе щось, незрозуміле. Хотіла виправити, аж ось – хтось уже замазав. Ну нічого, зате насміялася, поплигала. А ось наші з сестрою призи!»

Кіровоградський медіапортал «Акула» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*