Григорій Самардак: «Стабілізація ситуації в країні дозволить посилити соціальний захист найуразливіших верств населення»

1 05 4 8725941 2. будинку-інтернату, особливими потребами

1 05 4 8725941 1Перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Григорій Самардак взяв участь у відкритті нового корпусу сімейного типу для дітей-інвалідів Чернігівського дитячого будинку інвалідів та другої групи соціальної адаптації вихованців «Щаслива оселя». Створення цієї групи відбулося в рамках реалізації спільного проекту Департаменту соціального захисту населення ОДА та благодійного фонду «Щаслива дитина».

Григорій Самардак привітав учасників заходу від імені голови облдержадміністрації Валерія Баранова та наголосив, що соціальний захист найуразливіших верств населення – це один з найпріоритетніших напрямків роботи влади, тож йому приділяється особлива увага.

– У мене дуже приємні враження від побаченого, адже будівлі понад 100 років, але вона знаходиться в чудовому стані, створено всі умови для проживання дітей у середовищі, наближеному до родинного. Сьогоднішня подія – відкриття групи – це яскравий приклад того, на чому влада має зосередити особливу увагу. Соціальний напрямок для нас головний, але основа для реалізації таких проектів – це, безумовно, економіка. Тож наше першочергове завдання – відновити порядок у нашому домі – в Україні, вибудувати ефективну вертикаль влади, що дозволить налагодити стабільну та результативну роботу. Стабілізація ситуації в країні дозволить посилити соціальний захист найуразливіших верств населення, – зазначив Григорій Самардак.

Вихованці закладу підготували для гостей свята подарунки, виготовлені власними руками, а також святковий концерт. Після урочистого перерізання стрічки учасники заходу оглянули новий корпус будинку-інтернату та ознайомилися з умовами проживання його вихованців.

Як повідомив директор Чернігівського дитячого будинку-інтернату Микола Славов, у закладі проживають 145 вихованців з вадами фізичного та розумового розвитку, які потребують стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування. Штатна чисельність працівників установи складає 131 особу.

Для проживання використовуються шість капітальних житлових корпусів загальною площею 1983 кв. метри та три літні павільйони. Також у будинку-інтернаті є санітарно-медична частина, їдальня з харчоблоком, дитячі майданчики, банно-пральний комбінат, хлібопекарня, котельня на пічному паливі, підсобне господарство (свині та велика рогата худоба) та сад. Вихованці забезпечуються раціональним п’ятиразовим харчуванням у межах передбачених натуральних норм.

З 2007 року Чернігівський дитячий будинок-інтернат тісно співпрацює з благодійним фондом «Щаслива дитина», який очолює Альберт Павлов. Фонд не тільки привертає увагу суспільства до проблем дітей з особливими потребами, а й безпосередньо бере участь у їх розв’язанні.

Як повідомив президент благодійного фонду «Щаслива дитина» Альберт Павлов, за ці роки було проведено навчання працівників закладу, в тому числі – на міжнародних семінарах, з питань сучасних методик організації соціального обслуговування дітей з особливими потребами. Також було запроваджено нові методики реабілітації дітей, залучено волонтерів з України та інших країн світу (Японії, Південної Кореї, США, Великобританії тощо). Перша група соціальної адаптації вихованців «Щаслива оселя» була створена в 2011 році.

– Департаментом соціального захисту населення ОДА спільно з благодійним фондом «Щаслива дитина» реалізується проект «Створення будинку соціальної адаптації для дітей з особливими потребами на території дитячого будинку-інтернату». У рамках цього проекту ми відкриваємо групу «Щаслива оселя» у відреставрованому будинку, обладнання та умови проживання в якому дозволять максимально наблизити проживання дев’яти вихованців до сімейного. Для проведення реставрації будівлі використано бюджетні кошти та залучені Фондом благодійні надходження, – повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан.

Управління у справах преси та інформації

Запорізька обласна державна адміністрація +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*