Одеса: рятувальники зустріли та організували відпочинок понад 200 чоловік з обмеженими можливостями, які прибули з Донецької та Луганської областей

1 19 4 DSC 0017 2. рятувальники

1 19 4 DSC 0017 1За розпорядженням Голови ДСНС України в територіальному підрозділі Одеської області створено штаб, який організовує взаємодію всіх служб, громадських організацій та волонтерів щодо прийому людей, які прибувають до Одещини з Луганської та Донецької областей.

18 червня вранці до Одеси прибули два потяги з Києва та Луганська, які привезли групи людей, відповідно в кількості 170 чоловік, із Слов’янська, Краматорська, Дружківки, Красноармійська, Горлівки, Костянтинівки, а також 44 чоловіка з міст Луганської області, які виявили бажання тимчасово переїхати. Це родини, в яких хтось з членів сімей має обмежені можливості. Серед приїжджих 32 людини на візках, 31 дитина, з яких шість немовлят.

На залізничному вокзалі групи зустрічали керівники ГУ ДСНС України в Одеській області, Департаментів у справах соціального захисту населення та у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації. Рятувальники допомагали кожній родині пересуватися з вагонів до перону, добратися до палаток ДСНС, де було забезпечено їх харчування.

«У нас в Добропіллі, теж вже чутне відлуння війни і ми раді, що родиною приїхали в Одесу, перший раз. Допомога від рятувальників велика: зустріли, вивантажили, завантажили, все дуже організовано та оперативно”, – сказав, сидячи на колясці багатодітний батько Олексій Котов, а йому радісно вторили його четверо дітей.

Психологи ДСНС допомагали приїжджим і словом і справою. Гості зі сходу щиро дякували за зустріч:

“Я хочу подякувати гостинній Одесі за прийом і зустріч. У нас в Краматорську дуже серйозні бомбардування щодня, руйнуються житлові будинки і тому усі ці люди із задоволенням відгукнулися на пропозицію передихнути від війни на Одещині. Але доставити людей, у яких порушений опорний руховий апарат дуже складно. Спасибі Держслужбі з надзвичайних ситуацій за таку злагодженість і організованість. Дай Бог вам здоров’я за допомогу для самої незахищеної категорії громадян. Дякуємо, дорога Одеса”, – емоційно промовила Світлана Фоміна, голова асоціації інвалідів м. Краматорська.

При взаємодії з облдержадміністрацією було забезпечено спеціальні автобуси та транспортування родин до санаторіїв Одещини, в курортні містечка Білгород-Дністровського і Татарбунарського районів.

Поряд з цим на Одещині дуже мало міст оздоровлення, які оснащення для перебування людей з обмеженими можливостями, тому рятувальники напередодні своїми силами зробили все можливе, щоб таким людям було зручно пересуватися та відпочивати.

«Ми ініціювали питання та підготували два санаторія, які на даний момент відповідають вимогам, для пересування людей на візках. Тому, рятувальники там зробили необхідні пандуси, відповідні отвори та площадки, щоб людям було зручно рухатися. Ми намагалися зробити так, щоб комфортніше, їм там було знаходитися», – повідомив Віктор Губай, заступник начальника ГУ ДСНС України в Одеській області

На сьогодні в Одеську область вже прибуло біля двох тисяч чоловік зі східних регіонів, де проводяться військові дії.

«Кожен день на Одещину приїжджають люди зі Сходу, від 50 до 90 осіб, це і організовані і стихійні люди, які прибувають з міст, де ідуть бої. Громадські організації формують групи в регіонах, а ми з ними зі всіма контактуємо. На жаль, Державної програми ні по Криму, ні по східних регіонах – немає. Комісія засідає щодня та вирішує куди людей поселяти», – розповіла Ірина Маркевич, начальник департаменту соціального захисту Одеської обласної державної адміністрації.

Для координації роботи волонтерські організації можуть телефонувати в оперативну групу міжвідомчого координаційного штабу в ДСНС України за номером +38(044) 247-30-02, у регіональні штаби в областях за телефоном Служби порятунку 101.

Крім того, громадяни можуть телефонувати на Урядову «гарячу лінію» за телефоном 0 800 507 309.

Відділ зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю
ГУ ДСНС України в Одеській області

ГУ ДСНС України у Одеській області +ФОТО, ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*