Розмитнення автомобілів для інвалідів-«чорнобильців» – безкоштовне?

1 15 2 14 index 2. чорнобильців, інвалідів

1 15 2 14 index 1Відбулася третя звітно-виборча конференція Всеукраїнської чорнобильської Спілки інвалідів МВС України. В її роботі взяли участь делегати із дев’ятнадцяти областей України та міста Києва. Голова правління Спілки Анатолій Базіленко звітував про виконану роботу, зауваживши, що вдалося зробити чимало, насамперед у напрямі соціального захисту, медичного забезпечення та оздоровлення.

Протягом звітного періоду правління Спілки за підтримки Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС, зокрема її голови радника МВС В. Дурдинця, активно співпрацювало з керівництвом МВС, Кабінетом Міністрів України, Комітетами Верховної Ради України, КМДА, Асоціацією ветеранів МВС України та іншими громадськими організаціями чорнобильського спрямування. Саме тому вдалося вирішити питання виділення коштів у розмірі 30 млн. гривень, за які придбано, побудовано та добудовано 117 квартир і 7 будинків для працівників, ветеранів та інвалідів – чорнобильців ОВС у всіх регіонах нашої держави.

Щорічно проводилися заходи з нагоди відзначення Дня чорнобильської трагедії та Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, під час яких першочергова увага приділялася сім’ям померлих та тяжкохворих чорнобильців. Їм надавалася всебічна допомога у вирішенні питань соціально-побутового характеру.

Водночас 93 працівники, ветерани ОВС, військовослужбовці внутрішніх військ та інваліди-«чорнобильці» вшановані державними нагородами, відзнаками Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. Правління Спілки зуміло налагодити тісну співпрацю зі спонсорами, завдяки яким на адресу Спілки в 2010 році надійшла допомога у вигляді 280 інвалідних візків, лікарського обладнання та засобів гігієни на загальну суму 230 тис. доларів США.

На конференції делегати також жваво обговорили постанову Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». У зв’язку з цим вони внесли певні пропозиції у Мінсоцполітики, а також обговорили поданий Спілкою законопроект щодо внесення змін до статті 374 Митного кодексу України стосовно ввозу та безкоштовного розмитнення автомобілів для інвалідів.

Делегати конференції визнали роботу правління Всеукраїнської Спілки інвалідів МВС України задовільною та визначили низку завдань на наступний період Серед них поглиблення співпраці з чорнобильськими громадськими організаціями, благодійними фондами та іншими структурами, у тому числі за кордонними, які мають за мету вирішення питань соціального захисту інвалідів-ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС; продовження роботи з поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-«чорнобильців». З цією метою через Мінсоцполітику України заплановано ініціювати видання окремого законодавчого акта для інвалідів силових структур щодо їх пенсійного забезпечення або повернення до пенсійних виплат інвалідам-«чорнобильцям» до ст. 50, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», як це було передбачено чинним законодавством раніше.

Пропонується взяти на контроль прийняття проекту Закону України, погодженого в січні 2013 року, щодо поновлення чинності статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу ОВС та деяких інших осіб» (особам, віднесеним до категорії І, розмір пенсії за вислугу років збільшується на 10 відсотків, а віднесеним до категорії II і III, — на 5 відсотків відповідних сум грошового забезпечення). Щорічно під час розгляду Закону України «Про Державний бюджет України» планується спільно з іншими громадськими організаціями вживати заходів щодо недопущення звуження прав та гарантій, передбачених чинним законодавством для «чорнобильців».

На завершення делегати конференції обрали головою Всеукраїнської Чорнобильської Спілки інвалідів МВС України Анатолія Базіленка.

Віктор Сніцарєнко, заступник голови Асоціації «Чорнобиль» МВС України в Закарпатській області

Uzhgorod.net.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*