На Львівщині провели протезування військового з АТО – вперше в Україні

1 13 6 5326e8d0b419b1 2. протезування

1 13 6 5326e8d0b419b1 1На Львівщині – вперше в Україні – було успішно й оперативно проведено протезування військовослужбовця, який втратив ногу в боях на сході України. Про це повідомив під час наради із членами Ради оборони Львівщини, яке провела голова Львівської ОДА Ірина Сех, начальник Військово-медичного клінічного центру західного регіону Іван Гайда.

Як зазначив Іван Гайда, донедавна безкоштовне протезування військових, які брали участь в бойових діях, гальмувалося через законодавчі перешкоди, однак наприкінці липня Верховна Рада ухвалила закон, який спрощує процедуру проведення протезування для військових, які втратили кінцівки в АТО.

Керівник центру розповів, що 36-річний військовослужбовець із Житомирщини Володимир, який виконував завдання у зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі, вже не тільки зробив перші кроки під наглядом лікарів-протезистів та техніків Львівського протезного заводу, а й зміг вирушити додому, де продовжить реабілітацію.

Іван Гайда також висловив вдячність голові ЛОДА за ініціативу виділення з обласного бюджету 100 тисяч гривень на потреби Військово-медичного клінічного центру західного регіону.

За його словами, на сьогодні в закладах охорони здоров’я Львівщини проходять лікування 95 поранених, з них 35 – мешканці Львівської області. З лікарень вже виписано 59 військовослужбовців, які отримали травми під чаc АТО.

Нагадаємо, 23 липня 2014 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України “Про реабілітацію інвалідів в Україні” щодо забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації учасників антитерористичної операції, які постраждали під час її проведення. Ухвалення цього законопроекту дозволило надавати оперативну допомогу щодо забезпечення протезно-ортопедичними виробами та технічними засобами реабілітації для учасників антитерористичної операції до встановлення групи інвалідності.

Раніше Ірина Сех звернулась до Прем’єр-міністра України щодо реалізації пілотного проекту для забезпечення протезно-ортопедичними виробами військових – учасників АТО на Львівщині. Пілотний проект передбачає організацію тісної співпраці військово-медичного клінічного центру західного регіону, Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування, реабілітаційних центрів області.

Львівська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*