На Черкащині стомованим хворим вручили вироби медичного призначення

1 08 4 3280 1 2. стомовані хворі

1 08 4 3280 1Всесвітній день стомованих хворих відзначається щорічно з 2 жовтня 1993 року за ініціативою членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів під егідою ООН. Нині цей День проводять 6 жовтня.

Щорічне проведення Всесвітнього дня стомованих хворих ставить перед собою мету – привернути увагу людей до медико-соціальних проблем стомованих хворих та їх реабілітації в суспільстві.

Черкаська область теж долучається до допомоги стомованим хворим. Зокрема, в області діє Черкаська обласна організація стомованих хворих «Життя без бар’єрів», одним із організаторів якої є працівник КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи» Анна Юріївна.

– Основна мета нашої організації – допомогти стомованому хворому в його «новому» житті, – говорить Анна Юріївна. – В області проживають люди, які живуть зі стомою вже багато років. І живуть повноцінним життям: працюють, виховують дітей, займаються спортом. Одна з таких жінок, яка і є головним засновником організації, Леся Вікторівна, днями народила вже другу дитину.

Вона, як й інші члени організації, виступає основним радником для хворих як доглядати за стомою, правильно харчуватись, уникати післяопераційних ускладнень. Такі поради пацієнт може отримати як за телефоном, так і надіславши електронний лист.

– Але не найважливіше, що ми можемо зробити для цих хворих, – вважає Анна Юріївна,– це хоч би частково забезпечити їх стомійним обладнанням, засобами догляду за стомою. Для цього ми намагаємось співпрацювати з різними благодійними організаціями як всеукраїнськими, так і міжнародними.

1 08 4 3281 2Так, нещодавно в Центрі медико-соціальної експертизи за підтримки міжнародного благодійного фонду «Допомога дітям-чорнобильцям» та німецьким благодійним фондом «Допомога дітям Чорнобиля» стомовані хворі отримали спеціальні вироби медичного призначення.

У свою чергу, хворі висловили слова подяки за отримані засоби та наголосили на важливості привернення уваги до їхніх проблем.

– На жаль, в Україні стомовані хворі адресної допомоги майже не отримують, зокрема, не ведеться реєстр цієї категорії людей. Тому, добре що завдяки колективу Центру медико-соціальної експертизи, які в ході контролю за виконанням заходів рекомендованих Індивідуальною програмою реабілітації інваліда (ІПР) помітили, що стомовані люди абсолютно не забезпечені кало приймачами і допомогли вирішити цю проблему, – відзначила голова Обласного громадсько-соціального об’єднання «Асамблея інвалідів Черкащини» Ольга Сологуб – Це перший крок на зустріч хворому.

Довідково:

За оцінками експертів Організації Об’єднаних Націй, в світі інваліди становлять близько 10% населення. Серед інвалідів особливу групу складають стомовані хворі. За останні роки в усьому світі спостерігається значне зростання числа хворих, які перенесли операції на кишечнику з накладенням стоми, в результаті чого вони стають інвалідами I-II груп. Першорядне значення у збільшенні числа стомованих людей має високий рівень захворюваності на колоректальний рак і занедбаність цього захворювання.

Формування штучного кишкового свища вносить суттєві обмеження в життя людини і значно знижує її якість, приводячи до стовідсоткової інвалідизації і високому рівню соціальної дезінтеграції. Людина, як правило, дуже важко переживає свій новий стан, особливо безпосередньо після виписки зі стаціонару. Зміна звичного образу тіла приводить до відчуття фізичної і психологічної неповноцінності, формування заниженої самооцінки і високого ступеня незадоволеності життям.

Прес-служба Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА

Черкаська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*