День білої тростини 15 жовтня відзначали у Києві (ВІДЕО)

1 17 5 5cf44470d8954a55e958729f8e72665f 2. білої тростини, вадами зору

1 17 5 5cf44470d8954a55e958729f8e72665f 1Люди з вадами зору зібралися на Майдані Незалежності аби підтримати один одного та звернутися до влади.

Світлана Жайворонок, журналіст:

– Без білої тростини – Олеся ні кроку. Ця помічниця не один раз рятувала життя жінки, яка не бачить нічого навколо себе.

Олеся, киянка:

– Вийшов за двері власної квартири і все. Тобто тут вже труднощі. Там хтось щось поставив, там не було – там вирили яму, тут все зробили і все. Там машина десь їде, не туди куди треба здає.

На Майдані Незалежності близько сотні таких як Олеся. У свій день – день білої тростини, вони міцно взялися за руки аби відчути підтримку один одного. Адже вона їм потрібна щоденно.

Тетяна, киянка:

– Мені іноді важко знайти потрібний транспорт, тому що я підхожу і я погано бачу номер. Так само погано знайти якийсь магазин, бо мені не дуже видно що написано.

– Для того щоб вчитися – треба читати. Як читати, коли обмаль літератури шрифтом Брайля. Можна читати і в електронному вигляді. Але знову таки, як читати, коли україномовного синтезатора за 23 роки Незалежності України досі не розроблено.

Влада ж більше декларує свою турботу про незрячих, аніж реально її демонструє – переконують ці люди.

– Ми на сьогодні запросили близько 20 депутатів нашої київської ради. І не один не прийшов.

Байдуже до проблем інвалідів і Верховній Раді, підтверджує очільник парламентського комітету, який опікується людьми з обмеженими можливостями.

Валерій Сушкевич, голова комітету ВР у справах пенсіонерів та інвалідів:

– Українська влада з вадами зору. Суттєвими вадами зору стосовно незрячих України.

І хоча вже є закони, які б могли полегшити життя незрячим, проте вони не виконуються, каже політик. А ухвалити нові, що відповідають міжнародним нормам – надзвичайно важко. У профільний комітет парламенту цього скликання назбиралось найменше нардепів.

Світлана Жайворонок, Андрій Гегеля

https://www.youtube.com/watch?v=3Uw2jjs2o7A


Телеканал “Київ”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*