Мінсоцполітики: Прийняті всі необхідні рішення, аби поранені учасники АТО, які потребують протезування, отримали його якісно і в стислі терміни

1 16 6 108008-23 2. протезування, реабілітації

На сьогодні державою прийняті всі необхідні рішення, аби поранені учасники антитерористичної операції, які потребують протезування, отримали його якісно і в стислі терміни. Про це сказала директор Департаменту соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики Оксана Полякова під час прес-конференції на тему „Протезування в Україні: проблеми, міфи та шляхи до розвитку”.

„Хочу ще раз наголосити, що держава гарантує безоплатне та позачергове забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації учасників АТО, які постраждали внаслідок бойових дій, незалежно від встановлення їм інвалідності. Крім того, для учасників АТО обмеження в ціні на той чи інший виріб є втричі вищим, ніж зазвичай. Кожний поранений сам обирає протезно-ортопедичне підприємство, на якому йому нададуть необхідну допомогу відповідно до медичних показань. Нині в Україні таких підприємств – 71, з них 15 державних”, – сказала Оксана Полякова. Вона також підкреслила, що в особливо важких випадках протезування може бути здійснене за кордоном. На це в держбюджеті до кінця року передбачено 7 млн. грн.

Водночас Оксана Полякова поінформувала, що Мінсоцполітики виготовило спеціальний буклет, де чітко розписано куди слід звертатися з питань протезування, за яким порядком, які документи необхідно надати (їх всього чотири), а також міститься список відповідальних осіб структурних підрозділів соціального захисту населення обласних держадміністрацій з контактними телефонами та перелік вітчизняних підприємств, які займаються протезуванням.

„Кожний госпіталь, кожна лікарня, де лікуються поранені учасники АТО, буде забезпечено цим буклетом. Також ми поширимо його серед усіх силових відомств. Кожний бажаючий, а також усі волонтерські організації, вже нині можуть з ним ознайомитися на веб-сайті Мінсоцполітики. Сподіваємося, що й засоби масової інформації активно долучаться до поширення цієї інформації, а фахівці органів соціального захисту населення при потребі зустрінуться з людиною, яка потребує протезування, або її представником, та нададуть необхідні консультації та роз’яснення”, – підкреслила Оксана Полякова.

На запитання щодо якості виготовлення вітчизняних та зарубіжних протезів та ортезів, вона зауважила: українські підприємства використовують як вітчизняні, так і імпортні комплектуючі. За зразком світового досвіду Мінсоцполітики було обрано схему підтвердження відповідності технічних та інших засобів реабілітації в законодавчо нерегульованій сфері (добровільна сертифікація).

„Якщо людина стоятиме перед вибором – який технічний засіб реабілітації обрати – вітчизняний чи зарубіжний, я б порадила – вітчизняний. Бо треба зважати на те, що цей засіб потребуватиме постійного технічного супроводження. Звичайно, на українських підприємствах це буде робити простіше і зручніше, ніж весь час їздити за кордон. І все ж остаточний вибір буде за цією людиною. Уряд і Міністерство, зі свого боку, роблять і робитимуть все можливе, щоб особи з особливими потребами отримали можливість повернутися до соціуму та вести активний спосіб життя”, – наголосила представник Мінсоцполітики.

При цьому Оксана Полякова згадала двох бійців, які нині перебувають в Українському НДІ протезування, протезобудування та відновлення працездатності (м. Харків). У одного ампутовано 2 руки, але він хоче в майбутньому займатися викладацькою діяльністю. У іншого – висока ампутація верхньої кінцівки, однак він бажає повернутися до роботи на будівництві. „Переконана, що харківські спеціалісти допоможуть обом нашим захисникам здійснити їхні плани”, – висловила впевненість Оксана Полякова.

Прес-служба Міністерства соціальної політики

Урядовий портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*