Для людей з обмеженими можливостями в Запорізькій області пропонують широкий спектр соціальних послуг

1 08 2 4521125 2. обмеженими можливостями, реабілітації, інвалідів

Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день інвалідів. Традиційно у цей день підводять підсумки кропіткої повсякденної роботи органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій та волонтерів, діяльність яких забезпечує підтримку осіб з обмеженими фізичними та психічними можливостями, проведення заходів, спрямованих на консолідацію суспільства з метою вирішення нагальних проблем інвалідів.

Наразі в області проживає 113 тис. людей з обмеженими можливостями, а це 6,3% від загальної чисельності населення регіону. На забезпечення потреб інвалідів спрямовані державних і регіональних програми, у реалізації яких важливу роль відіграє Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

Серед програм, які стали традиційними – обласна Програму виконання завдань і заходів Державної цільової Програми “Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів” на період до 2020 року. Крім того, широкою популярністю серед людей з обмеженими можливостями користується Програма житлових субсидій. Зараз нею користується 23,9 тисяч малозабезпечених сімей області, серед них і ті, що мають у своєму складі інвалідів.

Окремий напрямок роботи – система адресної соціальної допомоги уразливим верствам населення, до яких також належать інваліди. Державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства отримують 14,4 тис. сімей. Сума цих виплат на сьогодні становить 164,5 млн. грн.

Одночасно з державними програмами, гармонійно доповнюючи їх, в області реалізується унікальна програма “Назустріч людям” на 2011-2014 роки з загальним обсягом фінансування 47 млн. грн., у тому числі на поточний рік – 7,5 млн. грн.

Суттєву допомогу цій уразливій категорії населення надає Обласний Фонд соціальної підтримки, зокрема, станом на 31.10.2014 року понад 4,3 тис. осіб, які потребували невідкладної допомоги, отримали матеріальну допомогу на суму 3,3 млн. грн. Серед них більшість – люди з інвалідністю.

У містах і районах області працюють 25 територіальних центрів соціального обслуговування, якими впродовж року інвалідам і пенсіонерам надається близько 30 тис. різних послуг. У структурі центрів функціонує п’ять стаціонарних відділень для постійного перебування, де проживає та отримує комплекс соціально – побутових послуг 130 одиноких інвалідів та громадян похилого віку.

У Запорізькому обласному центрі соціальної реабілітації дітей–інвалідів за три квартали 2014 року пройшли спеціалізований реабілітаційний курс 117 дітей. Надано більше 200 індивідуальних консультацій. Спеціалістами Центру постійно впроваджуються новітні методики.

В обласному центрі професійної реабілітації інвалідів у Бердянську клієнтам пропонують пройти курс професійної реабілітації і отримати професію: оператора комп’ютерного набору, адміністратора, обліковця з реєстрації бухгалтерських даних, плодоовочівника, кравця, електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування та перукаря (з основами манікюру та візажу). Тільки в 2014 році обрану спеціальність отримали 23 особи з обмеженими можливостями. На сьогодні у центрі навчається 43 інваліда.

У Мелітополі третій рік поспіль діє Центр змішаного типу для інвалідів та дітей інвалідів, в якому за 10 місяців поточного року пройшли реабілітацію 266 інвалідів дорослих та 422 дітей–інвалідів. Крім того, через управління соціального захисту населення в 2014 році видано 18,8 тисяч направлень на отримання протезно-ортопедичних засобів реабілітації інвалідам та дітям – інвалідам, 344 інвалідів забезпечено кріслами – колісними.

За рахунок коштів державного бюджету санаторно-курортними путівками забезпечено 2365 інвалідів усіх категорій, 30 інвалідів – путівками спинального профілю.

В соціальній мережі регіону функціонує 11 комунальних стаціонарних установ для дорослих і дітей (будинків – інтернатів) на 2794 місця. У цих установах створені комфортні умови, забезпечене якісне чотириразове харчування, надається якісна кваліфікована медична допомога. Останнім часом у роботі зазначених установ відбуваються радикальні зміни, впроваджуються інноваційні проекти зорієнтовані на соціальну адаптацію дітей з обмеженими можливостями в суспільстві. Змінюється загальна концепція організації роботи комунальних установ. Йдеться не лише про забезпечення повсякденних потреб інвалідів у їжі та медичному догляді, а в активному впровадженні ефективних форм їх соціальної реабілітації, залученні до самообслуговування, занять спортом, творчістю, трудовою діяльністю.

Управління у справах преси та інформації

Запорізька обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*