На Тернопільщині закривають підприємство, яке виготовляло протези

1 16 6 108008-23 2. інвалідів

Кабмін та Міністерство соціальної політики вирішили закрити одне із 11 підприємств в Україні, що спеціалізується на виготовленні протезів.

Тернопільське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство обслуговує понад 20 тисяч інвалідів не лише з Тернопільської, а й з інших областей України. Торік за протезними виробами звернулися понад 500 дітей-інвалідів, цьогоріч – майже 400. Дорослих – ще більше. Об’єднавши зусилля фахівців, вдалося освоїти європейські технології у сфері виготовлення протезів, яких немає в Україні.

Підприємство – одне з провідних в області, адже сплачує понад мільйон гривень податків до державного та місцевих бюджетів, а також забезпечує роботою понад 80 чоловік. До того ж, перебуває в п’ятірці кращих в Україні.

Проте сьогодні, коли внаслідок бойових дій на Сході збільшується кількість інвалідів, Кабінет Міністрів України і Міністерство соціальної політики прийняли рішення припинити діяльність цього підприємства шляхом реорганізації через приєднання до Львівського протезного підприємства. Внаслідок цього найбільше постраждають інваліди, люди з особливими потребами, які не зможуть швидко та якісно отримати допомогу.

«На жаль, часом реформування проводиться необґрунтовано, без жодного обговорення з громадськістю, – розповів Роман Ящищак, голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери. – В нашій області багато років діє Тернопільське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, на якому працює більше 80 працівників. Підприємство виготовляє протези для інвалідів, впровадило передові технології їх виготовлення».

Невмотивованим і неприпустимим в даній ситуації вважають таке рішення й у незалежній профспілці «Трудова солідарність»: «Не можна зараз припиняти діяльність підприємства, продукції якого потребують учасники АТО та соціально незахищені категорії населення. Підприємства, яке дає роботу мало не сотні працівників і наповнює державну казну. Перш ніж проводити будь-яку реорганізацію, слід добре зважити всі «за» і «проти». Це питання має бути винесене на широке громадське обговорення», – прокоментував ситуацію лідер «Трудової солідарності» Віталій Махинько.

Нагадаємо, історія Тернопільського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства розпочалася ще у 1945 році. У зруйнованому місті відкрили майстерню з виготовлення дерев’яних протезів. А у 1979 році вона переросла у самостійне підприємство, яке згодом стало одним із кращих у країні.

Інфомаційна агенція “Страйк”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*