Хто має забезпечити постраждалих учасників АТО протезами

1 05 5 original-1413803575 2. протезами, протезування, реабілітації

1 05 5 original-1413803575 1Про те, хто має забезпечити постраждалих учасників АТО протезами, «РК» розповів голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев’янко

– Постраждалим внаслідок антитерористичної операції держава гарантує безоплатне та позачергове забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, незалежно від установлення їм інвалідності. Протезування відбувається за умови, якщо в учасників АТО є медичні показання для забезпечення засобами реабілітації. Індивідуальні заявки на їх безкоштовне виготовлення виконують на 71 протезно-ортопедичному підприємстві, в т.ч. на 15 державних. Усі ці підприємства використовують сертифіковані як вітчизняні, так і іноземні комплектуючі, забезпечують вчорашніх бійців АТО якісними та надійними засобами реабілітації. Це дозволяє без ризику для здоров’я допомагати людям відновлювати втрачені функції та отримати реальну можливість повернутися до активного життя.

«Служба, як кажуть, тримає руку на пульсі цього болючого питання. Ми проводимо щотижневий моніторинг ситуації та персональних потреб учасників АТО, яким необхідне протезування (ортезування) або інші види технічних та інших засобів реабілітації», – розповів Артур Дерев’янко.

Також він повідомив, скількох бійців на сьогодні уже забезпечили протезуванням.

На сьогодні 38 поранених бійців уже отримали протезно-ортопедичну допомогу,з них за кошти державного бюджету – 35 осіб. Це заслуга колективів Дніпропетровського, Київського, Львівського КЕПОП та Миколаївського ДЕПОП, також протезно-ортопедичної майстерні «Ескулап» Луцька; Українського центру реабілітації ветеранів Афганістану Києва; ТОВ «Ортотех-Сервіс ГмбХ», ТОВ «Ортез», ТОВ «Центр протезування «Едвардс», ТОВ «Турбота», ТОВ «ОртСабо-«СЦЗ», ТОВ «СПОП «АЄ.Брік», УкрНДІ протезування. Для трьох захисників протези придбані за спонсорські кошти (Харківське КЕПОП, ТОВ «СПОП «АЄ.Брік», Польща).

У 25 людей розпочато процес протезування. 50 хлопців наразі потребуватимуть протезно-ортопедичної допомоги, але ще не готові до протезування за станом здоров’я, ще лікуються.

Видатки на протезно-ортопедичні вироби та інші засоби реабілітації поранених бійців АТО у 2015 році покриватимуться за рахунок захищеної бюджетної програми «Заходи із соціальної трудової та професійної реабілітації інвалідів». Обсяг цієї програми збільшено порівняно з минулим роком на 173,9 млн. грн. (Загальний обсяг програми становить 817,4 млн. грн.) Практичну допомогу в забезпеченні протезами нададуть органи соцзахисту населення.

Фахівці Служби постійно навідуються у Головний військовий клінічний госпіталь, консультують пацієнтів щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, знайомлять їх з каталогами ТЗР і переліком протезно-ортопедичних підприємств, зокрема вітчизняних, які видадуть направлення на забезпечення необхідними протезами.

“Рідний Кіровоград”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*