Представники Мінсоцполітики спільно з громадськими організаціями обговорили реформу соцсфери щодо захисту інвалідів

1 09 8 PM91image002 1 2. інвалідів

1 09 8 PM91image002 1

5 лютого 2015 року відбулася зустріч Міністра соціальної політики Павла Розенка з членами Громадської ради при Мінсоцполітики, які представляють громадські організації інвалідів та ветеранів, а також з представниками інших громадських організацій.

У зустрічі взяли участь керівник комітету у справах інвалідів Громадської ради при Міністерстві, президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів „Гармонія” Юрій Антропов, представник БО „Єврейський фонд України” Олексій Благодир, виконавчий директор ГО „Наукове товариство інвалідів „Інститут соціальної політики” Світлана Задунайська, голова правління ГО „Довічне право інваліда” Любов Іванова, голова ВГО „Інститут реабілітації та соціальних технологій” Ярослав Мокрецький, уповноважений представник громадської організації „Київська організація інвалідів „Соти” Людмила Тітаренко, голова правління громадської організації інвалідів, багатодітних родин, родин дітей інвалідів Балаклійського району Володимир Вечерін та інші зацікавленні особи.

Метою зустрічі стало обговорення нагальних потреб громадських організацій інвалідів та їх підопічних. Здебільшого питання стосувалися реформи соціальної сфери щодо захисту людей з особливими потребами, розподіл фінансування серед організацій, створення робочих місць для людей з обмеженими можливостями. Не оминули й питання щодо людей з інвалідністю серед переселенців.

Павло Розенко, заслухавши озвучені пропозиції учасників зустрічі, повідомив, що буде активно сприяти об’єднанню зусиль, у тому числі на регіональному рівна, задля підвищення рівня послуг, які отримують люди з обмеженими можливостями.

Слід зазначити, що з урахуванням європейської практики та пропозицій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, Мінсоцполітики вже підготовлено та надіслано на розгляд до зацікавлених центральних органів виконавчої влади та соціальних партнерів проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів».

Цим законопроектом передбачено норму щодо виконання роботодавцем нормативу працевлаштування інвалідів шляхом укладання з підприємствами громадських організацій інвалідів договорів на виготовлення (виконання) товарів, робіт і послуг. При цьому на підприємствах громадських організацій інвалідів має працювати не менше 50% інвалідів від середньооблікової кількості штатних працівників за основним місцем роботи.

Такий підхід є виправданим у країнах ЄС, коли будь-який роботодавець може виконувати зазначений норматив шляхом закупівлі або замовлення товарів і послуг, що виготовляються або надаються підприємствами громадських організацій інвалідів без утворення господарського об’єднання.

Варто додати, що за даними місцевих органів виконавчої влади у ІІІ кварталі 2014 року кількість підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, що отримали дозвіл на право користування пільгами з оподаткування у порівнянні з початком року збільшилася на 25 підприємств або на 8,7% та становила 313 підприємств. Середньооблікова чисельність працюючих на підприємствах організаціях ГОІ складала 13006 осіб, у тому числі інвалідів – 8046 осіб.

Так, найбільше укладено договорів з підприємствами громадських організацій інвалідів за державні кошти у Львівській області – 16,7 млн грн, Дніпропетровській області – 6,8 млн грн, Харківській та Кіровоградській областях – 2,8 млн грн, Одеській області – 2,7 млн гривень.

1 09 8 PM13image004 2

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*