Сьогодні у Львові розпочинаються перші в Україні курси з аудіодискрипції динамічних візуальних творів для незрячих глядачів

1 09 9 eyes 11 o6oi ru. аудіодискрипції, незрячих

З 9 лютого 2015 року у Львові розпочинаються перші в Україні навчальні курси з аудіодискрипції динамічних візуальних творів для незрячих глядачів. Акторів, які представлятимуть всі театри міста й області, навчатимуть майстерності коментувати вистави, кінофільми, мультиплікаційні фільми. Курси триватимуть до 20 лютого 2015 року на базі Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка».

Ініціативна група, яка започаткувала курси з аудіодискрипції, розробила основні принципи коментування динамічних візуальних творів, викладені у відповідному методичному посібнику. Курси вестимуть Олександра Бонковська – актриса Національного театру ім. М. Заньковецької, Жанна Катерняк – психолог Львівської міської ПМПК, і Оксана Потимко – експерт з питань доступності життєвого простору для незрячих і слабозорих осіб.

Ініціаторами таких навчальних курсів виступили Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» і Департамент з питань культури, національностей і релігії Львівської ОДА.

«Організація після створення майже 30 мультиплікаційних, 2 художніх фільмів, театральної вистави для незрячих глядачів, звернулася до Міністерства культури України з пропозицією поширити унікальний львівський досвід в інших регіонах держави, розпочати аналогічні курси спершу для національних, а згодом для всіх інших театрів України. Проте, МКУ надіслало стандартну відмову, водночас бравуючи заявами про необхідність удоступнювати сферу культурних послуг для осіб з інвалідністю. Не роблячи зайвих проблем, організація вирішила започаткувати такий вид послуг, як тифлокоментування театральних вистав, на регіональному рівні, відкривши навчальні курси для театрів міста й області. Сподіваємось, що майстерність пошуку компромісів між громадським сектором і владою, продемонстрована на прикладі Львова, спонукає Міністерство культури України до дієвіших і послідовніших кроків.» — Оксана Потимко, керівник Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Організатори не зупинятимуться лише на навчанні театральних акторів. Наступним кроком планується проведення аналогічних курсів для дошкільних навчальних закладів, батьків незрячих і слабозорих дітей, вчителів. Адже кожен, хто має дотичність до незрячої дитини або дорослого, повинен вміти лаконічно, змістовно, зрозуміло пояснити, що і як відбувається на сцені чи екрані.

Марта Плішило

Львівська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*