«Незважаючи на складнощі і всупереч їм», – девіз матерів особливих дітей

1 06 2 eb01491b00d7f7237e3f2b053396f84b 2. серце матері

1 06 2 eb01491b00d7f7237e3f2b053396f84b 1Виховати дитину – відповідальна й складна справа. Виховати дитину з особливими потребами – це ще й колосальна самопожертва. У Кіровограді чимало матерів, які щодня борються за життя своїх дітей: шукають ліки і можливості прооперувати, створюють умови для їхнього розвитку і адаптації в суспільстві. Це потребує не лише значних фінансових затрат, а й моральної витривалості, сили духу. Такі жінки – справжні героїні, історія кожної – гідна окремої книги.

На щастя, у Кіровограді вони не покинуті напризволяще зі своїми проблемами. Поради, підтримку й розуміння вони знаходять у громадській організації «Серце матері», що існує вже протягом багатьох років.

«Організація створювалась не для допомоги грошима, хоча вони також вкрай потрібні, а щоб всі разом могли знайти вихід зі скрутного становища», – розповідає Наталія Чущенко, голова ради ГО «Серце матері». – «Ми допомагаємо одна одній тим, чим можемо: хтось ділиться інформацією, хтось підтримує морально. Ми працюємо, щоб довести не собі, а всім іншим, що люди з обмеженими можливостями – такі ж, як і решта. І ці діти такі, як усі інші. Слава Богу, завдяки нашим акціям, дітки вже не звертають увагу на свої вади, нормально спілкуються зі своїми здоровими однолітками. Те, що вони не замкнуті, відкриті, життєрадісні, не зосереджуються на своїх вадах – це, мабуть, найбільше наше досягнення. Як вдається долати труднощі? Ми вважаємо, що треба триматися, незважаючи на складнощі і всупереч їм».

Раз на рік, на березневі свята, жінки громадської організації «Серце матері» збираються разом на такий собі святковий вечір, щоб привітати одна одну й приділити час самим собі. Так, 1 березня відбувся щорічний святковий захід.

«Сьогодні відчувається пробудження радості й надії, що весна принесе нам мир. Вечір присвячується сильним духом мамам, які виховують особливих діточок. Цей захід ми проводимо багато років поспіль. Сьогодні усім важко. Війна відбувається не лише в Україні, а майже у кожній сім’ї. Бо боротьба за наших дітей – де купити ліки, як прогодувати, як і за що прооперувати – це теж війна за виживання. Ми організовуємо для таких мам свято весни, бо вони це заслужили, вони чудові і сильні духом. Вони символ нашої організації», – каже натхненниця свята, голова громадської організації «Серце матері» Людмила Шукрута.

Допоміг організувати цю зустріч, за її словами, народний депутат 7-го скликання, голова громадської організації «Рідний Кіровоград» Андрій Табалов, який уже кілька років поспіль опікується потребами сімей, що мають дітей з особливими потребами.

«Він особисто вже давно допомагає нашій організації і нашим дітям. Також хочу сказати за команду ГО «Рідний Кіровоград». Ми знайомі не перший рік, її активісти також завжди підставляють нам плече. Серед наших друзів і помічників ще такі організації і люди, як «Армія спасіння», «Православна просвіта», підприємниця Юлія Шкурупій», – зазначила пані Людмила.

Весняного настрою винуватцям свята додали квіти і подарунки від громадської організації «Рідний Кіровоград».

Вітаючи матерів зі святом весни, Андрій Табалов зазначив: «Хочеться побажати вам міцного здоров’я, терпіння, сили духу. Ви дуже ніжні в душі, але надзвичайно стійкі, коли виникають проблеми. Ви завжди можете розраховувати на мою підтримку. Всього найкращого вашим діткам, миру й стабільності нашій країні».

«Це свято – можливість трошки відволіктись від повсякденних проблем. Бо виховати дитину-інваліда важко морально і фізично, крім цього ми допомагаємо вирішити проблеми іншим переселенцям, військовим. Дуже добре, що такі жінки об’єдналися навколо голови цієї організації», – вважає Юлія Шкурупій.

Незважаючи, на біду, яка випала на долю тендітних кіровоградських жінок, вони залишаються сильними й сповненими надії. Вони вселяють впевненість і змінюють світ на краще.

“Рідний Кіровоград” +ФОТО, ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*