Майстер-клас «Соціальні історії» для батьків дітей з розладами спектру Аутизму

1 10 4 IMG 0751 2. аутизмом

1 10 4 IMG 0751 14 березня 2015 року, у приміщенні музею Шевченко, за адресою м. Київ, бул. Шевченко, 12, відбувся майстер-клас «Соціальні історії», призначений для батьків дітей із розладами спектру Аутизму.

Соціальні історії – це короткий опис певної ситуації, події або діяльності і включає інформацію про те, чого можна очікувати в такій ситуації і чому. Також вони допомагають зрозуміти, що дитина може бачити або переживати в якомусь конкретному випадку. Вони можуть навчити дитину правильній поведінці на дитячому майданчику, в магазині, у лікаря, у садочку чи школі, а також в інших ситуаціях, в яких дитина обов’язково опиняється. Також це можуть бути історії, які навчать від «як і коли мити руки» до «як пояснити, що мені боляче», «що робити, якщо я злюся» та ін.

Про майстер-клас розповідає Альона Свердлова, керівник Студії розвитку та соціалізації дітей з аутизмом та відставанням у розвитку «Ребенок с будущим».

«Студія працює з дітками з аутизмом та їх батьками. Основне завдання студії – соціалізація дітей з аутизмом, допомога в адаптації дітей з аутизмом в соціумі, навчання спілкуванню та дружбі з однолітками. У рамках нашої студії ми проводимо сьогодні захід для батьків дітей з аутизмом. Ми навчимо батьків самостійно вдома відпрацьовувати «Соціальні історії».

«Соціальні історії» можна показати за допомогою картинок, так званих, коміксів. Картинки допомагають нам моделювати поведінку дитини в певній ситуації. Наприклад, ситуація «похід до лікаря». Необхідно пояснити дитині ситуацію. Як потрібно поводитися в поліклініці, на прийомі у лікаря, під час процедур. Дитині з аутизмом дуже важливо знати, що її чекає. Вона повинна знати, що в поліклініці її буде дивитися доктор. Тому мама вдома повинна попередньо провести з ним ось таку ось гру. Показати картинки, що відповідають ситуації. Наприклад: Ти-поліклініка-диктор у лікарні-доктор робить укольчик. Коли дитина приходить в поліклініку вона вже знає, що її чекає. Те ж саме ми робимо в ситуації «похід в магазин», «похід в школу», «похід в музей» і так далі. Такий майстер-клас проводиться для батьків безкоштовно. Ми вже проводили подібний майстер-клас з художником, він вчив діток малювати.

Майстер-клас проводить практичний психолог, фахівець з корекції поведінки і систем альтернативної комунікації, методист Ірина Калініченко. На майстер-клас зареєструвалося десять учасників. Цей майстер-клас проходить без участі дітей. Наступний майстер-клас буде проходити для дітей з аутизмом. Це буде або арт-терапія або казкотерапія».

Мені була надана можливість взяти участь у майстер-класі. Ірина Калініченко привітала батьків, розповіла про мету та хід майстер-класу. Ірина дуже уважно слухала запитання від батьків та надавала практичні поради. У ході майстер класу за допомогою роздаткових матеріалів батьки могли створити свою власну «Соціальну історію». Наприклад, одна з матусь створила «Соціальну історію» «Похід до лікаря». Я самостійно спробувала створити історію «Навчання у школі». У деякій мірі мені це вдалося. Завдяки майстер-класу я стала краще розуміти особливості виховання дитини з аутизмом.

Вікторія Антонович

ФОТОРЕПОРТАЖ

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*