Новітні інваліди АТО отримали шанс на безкоштовне протезування

1 28 7 Прес-конференція1 2 2. протезування

1 28 7 clip image001 1

В межах Проекту Підтримки Протезування в Україні (Спільний проект Канади та США) ГО Євромайдан Канада, Конгрес Українців Канади, відділ Торонто та Канадсько-Українська Фундація вирішили розпочати роботу у напрямку вдосконалення галузі протезування в нашій країні. А про особливості проекту організатори розповіли під час спільної прес-конференції

1 28 7 Прес-конференція1 2

Адже трагічним наслідком російській агресії в Україні, зокрема стало й те, що з’явилося багато новітніх військових і цивільних осіб з ампутованими кінцівками, котрі конче потребують якісного протезування. Між тим Україна не була готова до цього, а вітчизняна галузь складного протезування за новітніми технологіями й до того не була достатньо розвинена. А встановлення подібних протезів за кордоном є надзвичайно дорогим процесом, до того ж, пост-протезна підтримка та реабілітація в Україні також або відсутні, або ж мінімальні.

Конгрес Українців Канади, відділ Торонто та Канадсько-Українська Фундація вирішили розпочати роботу у напрямку вдосконалення галузі протезування в Україні.

1 28 7 Антоніна-Кумка 3
Антоніна Кумка

«Нас зацікавило, як можна нині підтримати розвиток протезування та подальшої реабілітації в Україні, адже протезування за кордоном є лише «бандажем на рану». Чому б не вдосконалити рівень протезування та догляду на місцях? Так і з’явилась ідея цього проекту, яка тепер завдяки співпраці організацій Канади та США, і насамперед спеціалістів організації «Простетика», основною діяльністю якої є вдосконалення навичок складного протезування спеціалістів в країнах де це необхідно, стає реальністю», – розповіла керівниця проекту, Антоніна Кумка. – А «Простетика», президентом якої є Джон Батздорф, котрий також очолює Міжнародну Асоціацію Протезування та Ортопедії в США, без вагань відгукнулася на прохання допомогти.

1 28 7 Джон-Батздорф 4
Джон Батздорф

«Основним завданням місії буде передача знань та досвіду, які українські спеціалісти в подальшому зможуть незалежно та ефективно використовувати, a також налагодження контактів для подальшої співпраці та обміну», – своєю чергою зазначив Джон Батздорф.

Натомість Олександр Стеценко, вітчизняний протезист, директор клініки, у приміщенні якої проводитиметься робота, зазначив що він впевнений в успіхові місії та вдячний спеціалістам із США та Канади за можливість такої співпраці: «Проект є прикладом ефективного використання ресурсів, так як має на меті не лише забезпечення протезами перших п’яти кандидатів, а насамперед передачу досвіду українським спеціалістам, що дозволить робити за рахунок держави те, за чим зараз ампутанти змушені виїжджати за кордон на кошти зібрані волонтерами та родичами».

1 28 7 Василь-Шевченко 5
Василь Шевченко

В Міністерстві соціальної політики України також підтримали проект та запевнили, що всіляко сприятимуть успішному проведенню місії. Василь Шевченко, перший заступник Міністра соціальної політики України зауважив: «На сьогодні більше 200 учасників АТО, що отримали статус учасника бойових дій, потребують протезування. Наша головна мета – це не тільки забезпечити якісними протезами постраждалих внаслідок проведення антитерористичної операції, а й запровадити сучасні технології виробництва таких засобів реабілітації в Україні. Отриманий досвід дозволить у подальшому використовувати ці технології при протезуванні також осіб з інвалідністю, травма яких не пов’язана з війною, а отже повернути до активного життя більше громадян нашої держави».

А офіційним представником Проекту в Україні обрано громадську організацію «Підмога.інфо». Олексій Краснощоков, голова ради ГО «Підмога.інфо» так прокоментував подію: «Для нас велика честь представляти та координувати спільний проект Канади та США з підтримки протезування в Україні. Наша організація вже не перший рік працює в напрямку удосконалення протезної галузі України, і ми зі свого боку зробимо усе можливе, аби забезпечити якісну та максимальну підтримку проекту в Україні».

Відтак, протягом майже двох тижнів, з 27 квітня по 8 травня фахова команда протезистів i реабілітологів із Канади та США працюватимуть зі своїми українськими колегами. Спеціалісти з різних регіонів України прибудуть до Києва щоб взяти участь у проекті, по-закінченню якого матимуть змогу забезпечувати якісне протезування та реабілітацію на місцях за державний кошт. Щонайменше 5 кандидатів на складне протезування рук та ніг, серед яких є чоловіки та жінки, безкоштовно отримають функціональні протези, включаючи й міо-електричні.

1 28 7 Прес-конференція 6

Ігор Галущак

Київ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*