Про тих, хто щодня бореться, і тих, хто їм допомагає

1 19 6 792584 2. обмеженими можливостями

1 19 6 792584 1Київ. 2 мільйони вісімсот тисяч – стільки офіційно зареєстрованих громадян з обмеженими можливостями проживає в Україні. Всі вони мають пристосовуватися до життя в соціумі. Та кожен крок на цьому шляху – виклик. Проте наші герої не опускають рук!

– Cьогодні тема у нас – круговий рух, на перехрестя виїзд, і заїзд на кругове…

Інструктор з восьмирічним стажем – Володимир – розпочинає теоретичний урок на автомобільних курсах. На перший погляд, нічого особливого. Та його учні – це люди з обмеженими можливостями. Вже другий рік в автошколі навчають інвалідів.

Володимир Босюк, інструктор з керування автомобілем:

– За 1.5 роки ми випустили біля 100 чоловік, ну і в зв’язку з тим, що війна на Сході, то почали бійці АТО звертатися, тому що у них теж є проблеми, ну і ми стараємося всім допомагати.

Володимир розповідає – далеко не в усіх неповносправних учнів є змога платити за курси, тому клієнтам роблять знижки. Втім, теорію в автошколі готові викладати і “за безкоштовно”, якщо ініціативу підтримають у Київській мерії.

Володимир Босюк, інструктор з керування автомобілем:

– Ми написали листа на ім’я мера – Кличка, щоб може дасть нам якесь приміщення, і щоб дати можливість людям з обмеженими можливостями навчатися безкоштовно за теоретичне.

Подібна система вже діє в одному з реабілітаційних центрів Львова. Там люди з особливими потребами, які опановують керування автомобілем, сплачують лише за практичні заняття.

Надія – інвалід з дитинства, батьки відмовилися від неї, коли немовляті виповнилося 2 тижні. Брак коштів не зупинив дівчину на шляху до мрії.

– Ось ручне керування, завдяки якому я управляю, завдяки йому я можу їздити. Торомоз – нажимаю вперед, газ – я нажимаю так рукоятку. Ось і все – торомоз, газ. Автомат. Без проблем їзжу.

Зріст – 80 сантиметрів – не завадив Надії сісти за кермо, а жага до повноцінного життя допомогла здобути вищу освіту. Нині дівчина працює графічним дизайнером. Втім, є ще одна мрія – власне житло. Поки ж мешкає в університетському гуртожитку, хоч і закінчила виш два роки тому. І ходить по кабінетах чиновників, сподіваючись, що її право на позачергове отримання житла не залишиться лише на папері.

Надія, жителька м. Києва:

– Ректор дозволив мені проживати тимчасово, і каже – Надя, але ти шукай. Посилають по адміністраціях, от вчора у мене була зустріч з головою департамента будівництва, на що він мені тільки, вибачте… обіцяє, обіцяє, каже – ну ми не знаємо, ти проси ректора, щоб він тебе не вигнав з гуртожитка, живи поки тимчасово там.

Віталій – ще один учень автошколи. Щоб сісти за кермо, студент білоцерківського вишу щоразу долає 70 кілометрів. Тренується їздити на унікальному авто. Це єдина в Україні навчальна машина для неповносправних осіб з ручним керуванням та коробкою-автомат одночасно.

Віталій, учень автошколи:

– З дитинства була мрія навчитися керувати автомобілем, і були деякі труднощі, тому що мало таких автошкол. Вже 22 травня буде іспит і вже надіюся, що там получу своє водійське посвідчення.

Втім, людям з особливими потребами доводиться долати перепони не тільки під час навчання чи складання іспитів. Насамперед необхідно пройти медогляд і отримати довідку від лікаря, що дозволить сісти за кермо. А це, розповідають, проблема, адже українські ескулапи шукають будь-яких приводів для відмови. Проте Надія, Віталій та сотні інших щодня доводять – вони нічим не відрізняються. Шкода, що не всі це помічають.

Іван Блохін, Олексій Соловей

Телеканал НТН +ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*