У Хорошевському геріатричному пансіонаті відкрили відремонтоване відділення для проживання переселенців з обмеженими можливостями

1 02 8 73987124 2. переселенців

1 02 8 73987124 128 травня в Хорошевському геріатричному пансіонаті (Харківський район) урочисто відкрили відремонтоване відділення, де будуть проживати тимчасово переміщені особи з обмеженими фізичними можливостями. У відкритті нового приміщення для переселенців взяли участь заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична, перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко, представники Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», співробітники і підопічні пансіонату.

Приміщення в геріатричному пансіонаті відремонтували з урахуванням специфічних потреб проживання осіб з обмеженими фізичними можливостями: встановлено спеціальне обладнання для їх самостійного пересування по приміщенню (розширені дверні прорізи, облаштовані поручні в коридорах і кімнатах), а також забезпечені комфортні санітарно-гігієнічні умови (встановлені спеціальні сантехнічні прилади, ванні кімнати облаштовані підйомними механізмами).

Вартість ремонту склала 860 тис.грн., з яких 688 тис.грн. (80%) – за рахунок коштів проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», і 171,5 тис.грн. (20%) – за рахунок коштів обласного бюджету. У відремонтованому відділенні зможуть розмістити понад 90 осіб із зони АТО. На сьогоднішній день в пансіонаті перебуває 40 переселенців.

«Сьогодні в Хорошевському геріатричному пансіонаті ми відкриваємо відремонтоване відділення, де будуть проживати тимчасово переміщені особи, які прибули із зони антитерористичної операції. Ці люди потребують комфортного перебування. Відремонтоване крило пансіонату раніше було непридатним для проживання. Але завдяки спільному проекту Європейського Союзу та ПРООН, завдяки органам влади Харківської області було прийнято комплекс заходів, що дозволило провести в цій установі ремонт і розмістити додаткову кількість людей, які прибули із зони АТО», – зазначила Юлія Світлична.

Заступник голови ХОДА нагадала, що в березні в рамках спільного проекту ЄС, ПРООН та органів місцевої влади в Балаклійському районі відкрили відремонтоване приміщення Дитячої спортивної школи для проживання переселенців. За словами Юлії Світличної, є ще два проекти, які будуть реалізовані в Ізюмському та Барвінківському районах області. Зокрема, умови для проживання внутрішньо переміщених осіб з обмеженими можливостями створять на базі Червонооскільського психоневрологічного інтернату, а на базі Барвінківського територіального центру облаштують житло для сімей-переселенців з дітьми.

Довідка. Хорошевський геріатричний пансіонат заснований в 1924 році на базі жіночого монастиря. Установа розміщується в типовому п’ятиповерховому будинку, побудованому в 1982 році, і в двоповерховому будинку, побудованому в 1880 році. Пансіонат забезпечується теплом централізовано, водою – від власної артезіанської свердловини.

Станом на 25.05.2015 року в пансіонаті проживає 291 особа (266 жінок і 25 чоловіків) похилого віку та інваліди. За період з серпня 2014 року і по теперішній час до пансіонату прибула із зони АТО (з Донецького будинку-інтернату та Донецької області) 41 особа (на сьогодні проживає 40 людей із зони АТО).

Обслуговування підопічних здійснюють 155 працівників, з них – 5 лікарів, 12 медсестер, 63 молодших медичних сестри, 12 працівників харчоблоку та інші.

ПРООН спільно з Європейським Союзом і в партнерстві з місцевою владою підтримує проекти громад по відновленню соціальної інфраструктури в семи областях – Дніпропетровській, Харківській, Полтавській, Запорізькій, Одеській, Донецькій і Луганській – на загальну суму понад 12 млн. грн.

Харківська обласна державна адміністрація +ФОТО, ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*