Вишиті мрії

1 17 2 vishivka 2. обмеженими можливостями

1 17 2 vishivka 1В Центральній дитячій бібліотеці ім. Купріна м. Дружківка стартував міжнародний проект Максима Потапчука «Вишиті мрії». У заході візьмуть участь діти з інвалідністю та їхні родини — вимушені переселенці зі сходу України.

Мета цього проекту – сприяти творчому розвитку дітей із проблемами здоров’я, навчати їх праці, орієнтації на сучасному ринку товарів і послуг, вести активний спосіб життя; допомагати в їхній соціальній адаптації, налагодженні нових комунікативних зв’язків, розширенні культурного світогляду.

До проекту «Вишиті мрії» вже долучилися 100 дітей віком до 16 років з обмеженими можливостями, котрі постраждали внаслідок війни на сході України, та дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах з інших регіонів (на черзі Чернігівська та Дніпропетровська обл.). А до кінця року планується залучити ще півтисячі дітей.

За кошти меценатів для дітей придбали матеріали для виготовлення вишитих рушників, сорочок, метеликів, серветок та інших творчих виробів. Готові вироби реалізовуватимуть через відомих дизайнерів, митців, небайдужих людей із Франції, Німеччини, Італії, Бельгії, Данії, Польщі. Вже є перші замовлення від наших закордонних друзів. Отримані кошти передаватимуть юним даруванням для подальшого вдосконалення творчих навичок під пильним контролем меценатів.

Під час реалізації програми відбудеться серія цікавих зустрічей, де малеча разом із батьками навчатиметься мистецтву з давнім українським корінням — вишивці. До співпраці запросять народних умільців, справжніх професіоналів, які проводитимуть майстер-класи.

— Коли я перебував в одному з інтернатів для дітей з обмеженими можливостями, — розповідав Максим, — мою увагу привернули старанно вишиті рушники. Їх вишили маленькі діти та підлітки. Ніяк не міг зрозуміти, як діти з важкими хворобами створюють таку красу, від якої серцю хочеться співати! Побачивши на власні очі діточок за такою кропіткою роботою, я вирішив розпочати роботу над міжнародним проектом «Вишиті мрії», який був би націлений на соціальну адаптацію малечі з обмеженими можливостями.

Подібні заходи Максим організовує не вперше. Наприклад, на одному з них хлопці та дівчата малювали фломастерами та олівцями гарні рушники, слухали історію і цікаві розповіді про традиції та культуру українського народу, спілкувалися, обмінювалися враженнями та емоціями. Учасникам показали спеціальні тканини і нитки, за допомогою яких вони в подальшому вишиватимуть, безперечно, прекрасні роботи. У тісному і дружньому колі відбулася і неформальна бесіда з батьками. А діти отримали ще й матеріали для виконання своїх перших творчих робіт.

— Що може бути благороднішого, — каже Максим Потапчук, — ніж допомагати дітям у цей важкий для нас час?! Треба приділяти увагу і сприяти розвиткові дітей з обмеженими можливостями не лише цукерками та солодощами, а й матеріально-практичною підтримкою їхніх талантів! Для реалізації проекту «Вишиті мрії» нам знадобиться будь-яка допомога: нитки і полотно для вишивання, голки, п’яльця та ін. Чекаємо ваших пропозицій на електронну адресу: , або за тел.: 099 140 50 29.

Головний спеціаліст відділу культурно – дозвіллєвої діяльності
Управління культури і туризму облдержадміністрації Папіна Олександра

“Краматорская правда”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*