Проект “Дружба без обмежень”

1 18 3 184964363 2. обмеженими можливостями, особливими потребами, інвалідних візках

1 18 3 184964363 1

Проект громадського об’єднання “Об’єднання Відповідальних Громадян” “Дружба без обмежень” спрямований на людей з особливими потребами, які пересуваються на інвалідних візках. “Дружба без обмежень” реалізується в місті Кривий Ріг.

Проект стартував 25 липня на території культурно-громадського центру “Шеlter+”. Був проведений тренінг за участі колишнього тренера збірної України з регбі – Сергія Коваленко; юриста Олександра Макаренко; психолога Тетяни Ларіної; неодноразового призера міжнародних змагань із танців на інвалідній візках Івана Заміги.

Організатори ділилися своїм досвідом, говорили про своє життя, про проблеми, із якими вони стикалися, пересуваючись на інвалідних візках, про свою соціалізацію, про те, яку роль у їхньому житті відіграє слово “дружба” і яким чином знайомство з людьми з інвалідністю може вплинути на життя звичайної людини. Також обговорювалися юридичні питання, які могли б виникнути під час проведення подальших зустрічей. Психолог Тетяна повідала про відмінності в характерах людей з обмеженими можливостями й нюанси спілкування з ними. Проведені практичні зайняття, із метою показати основні моменти поводження з візком і людиною в ньому: пересадка в автомобіль, подолання сходинок, бордюрів та інших архітектурних перешкод. Тренінг відвідало близько 50 чоловік (потенційних волонтерів проекту).

Проект розрахований на строк до двох місяців і продовжиться приблизно до кінця вересня, охопивши практично всі райони Кривого Рогу. Його учасники – молоді люди віком від 20 до 36 років, із компресійними переломами шийних хребців і з травмами шийного відділу хребта.

Кожна з 18-ти команд включає трьох волонтерів і одного учасника (людину з особливими потребами). Їх завдання організувати й провести, принаймні, три зустрічі. Це може бути поїздка за місто, прогулянка парком, боулінг і тому подібне на вибір команди.

Мета проекту:

• привернути молодих мешканців міста до практичної волонтерської діяльності;

• звернути увагу суспільства на проблеми й бар’єри, із якими щодня стикаються люди з особливими потребами;

• показати, що за наявністю бажання й декількох друзів, можна здолати бар’єри, спричинені відсутністю інфраструктури;

• нагадати суспільству, що волонтер – це людина з активною життєвою позицією, яка завдяки своїй діяльності допомагає місту й його мешканцям.

Із чого все розпочиналося:

Ідея проекту належить засновникові громадського об’єднання “Об’єднання Відповідальних Громадян” і культурно-громадському центру “Шеlter+” Юлієві Морозову. Побувавши в Європі, він був здивований, побачивши велику кількість людей з обмеженими можливостями (зокрема людей, що пересуваються на інвалідних візках) у громадських місцях. І річ не в тому, що в європейських країнах таких людей більше ніж у Україні, а в тому, що в нашій країні, люди з обмеженими можливостями буквально замкнуті в чотирьох стінах через практично повну відсутність інфраструктури.

Організатори:

Громадське об’єднання “Об’єднання Відповідальних Громадян”. Об’єднання людей різних професій і сфер діяльності, це: бізнесмени, журналісти, художники, громадські діячі, учені й просто небайдужі мешканці Кривого Рогу, люди, які засновують газети, організовують фестивалі, виставки, екологічні акції, є керівниками на великих підприємствах, ведуть програми на телебаченні, видають книги й реалізують міжнародні проекти.

Партнери:

• рекламна компанія “Вертикаль”

• рекламне агентство “Нова Медіа”

• кінотеатр “Олімп”

• кінотеатр “Мультиплекс”

• боулінг-клуб “UBOWL”

• компанія “Quest Out – квест-комнати”.

На цьому етапі проекту проведено 9 зустрічей, від яких враження тільки позитивні. Відгуки ви можете прочитати в групі проекту Вконтакте (http://vk.com/druzhbakr).

Дякуємо громадському об’єднанню “Об’єднання Відповідальних Громадян”, В’ячеславу Ульянову, Тетяні Поляковій, Юлію Морозову за допомогу в підготовці матеріалу.

Вікторія Антонович, Інна Летюча

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*