Негучний ювілей. У Житомирі вже 10 років працює спеціалізована консультація для дітей з порушеннями розвитку

1 19 4 00799264 n2. дітей

Дати шанс кожній дитині – цим гаслом вже десять років щодня керуються в роботі співробітники обласної психолого-медико-педагогічної консультації.

18 серпня виповнилось 10 років, як у Житомирі почала працювати ця установа. Зміст і сенс щоденної роботи фахівців консультації – допомога дітям з порушеннями розвитку та їх близьким. Говорити про якусь статистику складно, в консультації оперують лише тими даними, які є власними. Тобто, скільки дітей обстежили, скількох проконсультували, зі скількома проводились корекційні заняття. Але, констатує завідуюча консультацією Алла Шовтюк, за останні роки кількість дітей з порушеннями у розвитку збільшилась в кілька разів:

“Якщо у 2005 році обстежили 2238 дітей, то у 2013 – 7098. А за 2014/2015 навчальний рік було обстежено більше 5100 дітей. Серед порушень перед ведуть вади мовлення, далі – затримки психічного розвитку, розумова відсталість. Більшість дітей, які приходять до нас з батьками, це діти з інвалідністю. І ми звернули увагу, що за останні роки збільшилась кількість дітей зі складними комбінованими порушеннями. Ці діти не можуть відвідувати навчальні заклади області”.

Саме таким дітям допомагають в консультації. Якщо до фахівців звернутися вчасно, в значній частині випадків проблеми можна подолати, і дитина повертається в суспільство – спочатку через систему інклюзивної освіти, а потім, можливо, і у звичайний навчальний заклад. Для цього необхідні не лише заняття з фахівцями, а й щоденна робота вдома:

“На базі нашої консультації створений сімейний клуб “Надія”, де до корекційно-виховного процесу залучаються батьки. Ми їм показуємо, як ми проводимо індивідуальні заняття, групові заняття, яких результатів досягли за певний період і розповідаємо, як потрібно далі займатися. Тому що цим дітям потрібно не тільки вчасно виявити, яке у них порушення і забезпечити необхідне лікування, а й системна постійна психологічна робота”.

Всіх, кому потрібна допомога, чекають в Житомирській обласній психолого-медико-педагогічній консультації за адресою місто Житомир, вулиця Вокзальна, 10. Телефон (0412) 44-55-47.

Приходити можна просто з медичною карткою дитини, але обов’язковий попередній запис: співробітники консультації часто бувають на виїзді в районах і потрібних спеціалістів можна не застати. А по телефону черговий консультант з’ясує основні проблеми і призначить зустріч тоді, коли і відвідувачам зручно, і фахівці будуть на місці.

Радіостанція “Житомирська хвиля”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*