Українські міста можна буде відчути на дотик (ВІДЕО)

1 09 5 2791245213 2. незрячих

В Україні з’явилися перші рельєфно-графічні карти для незрячих. Тепер вони зможуть не лише абстрактно вивчати кордони та розташування українських міст, а ще й відчути їх на дотик, повідомляє Телеканал новин “24”.

Утім, поки немає таких карт вітчизняного виробництва. Їх подарували поляки.

Аня не бачить із народження. Але об’їздила пів-України, а по-справжньому полюбила Львів. Тепер туди щороку повертається. І згадує, як попри вади зору, там вона здійснила мрію – поганяла на велосипеді.

Дівчина отримала першу в Україні рельєфно-графічну адміністративну карту. Каже, що до цього вона просто зазубрювала інформацію про розташування міст і кордони України, а нині може це відчути на дотик.

Поляк пан Марек виготовляє такі карти у Польщі. Каже, що на відміну від України, на його батьківщині ця технологія давно відома і поширена. Тож він привіз нашим незрячим кілька сотень карт України, готовий подарувати й технологію їх виготовлення.

Утім, налагодити виробництво таких рельєфно-графічних карт в Україні складно. Самої технології мало, необхідне ще й обладнання.

Нині активісти вже шукають спонсорів, аби закупити це обладнання за кордоном. А поки карти, подаровані поляками, віддадуть у школи для незрячих дітей. Усього їх потрібно близько ста тисяч. Саме стільки в Україні людей із вадами зору.

Євгенія Коваленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*