Вперше в Україні незрячі «побачать» видатних українців на доторк (ВІДЕО)

1 29 2 825413 2. скульптури

У Львові митці готують проект «Торкаючись, бачу: великі українці». 1 листопада у Палаці мистецтв відкриють інсталяцію у стилі поп-арт, де незрячі зможуть «побачити» на доторк обличчя видатних українців.

Такий проект вигадали Ротаракт клуб «Львів» та обласний департамент культури.

Четверо молодих художників створили скульптури 12 видатних постатей.

«Ми зупинилися на такому символьному списку, де поряд з Шептицьким є сучасний герой Сергій Нігоян, де є Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко – незмінні герої з української культури. Сковорода, Івасюк, тобто люди з різних сфер, також Микола Амосов з медицини, Георгій Гонгадзе з журналістики», – розповів керівник проекту Василь Одрехівський.

Символічно, що розфарбували ці скульптури у стилі поп-арт нечуючі діти. Така акція є частиною інклюзивної освіти.

«Я розмалювала синім кольором Лесю Українку. Мені дуже це подобається і намагаюся, щоб скульптура виглядала якнайкраще», – поділилася враженнями Іванка, вихованка школи для дітей з вадами слуху.

Кожну постать розфарбовують у невипадковий колір.

«Нігоян у нас – червоний, тому що це символ крові заради України, хоч він сам не був українцем. Решта кольорів мають бути насичені, яскраві, оскільки кожна постать – видатний українець», – додала Соломія Максим, член Ротаракт клубу «Львів».

Майстер-клас для нечуючих – це був початковий етап. А публіці покажуть ці твори 1 листопада.

Біля кожної скульптури буде текст шрифтом Брайля та аудіозапис про цю постать, який начитали відомі сучасні українці: Святослав Вакарчук, Олександр Пономарьов, Павло Табаков та інші.

Марічка Крижанівська

“Zaxid.net”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*