Брали пензель в руки та створювали картини діти-інваліди, щоб встановити пандус в Тернополі

1 25 2 preview-10 2. пандус, інвалідних візках

1 25 2 preview-10 1

У Тернопільському краєзнавчому музеї 23 листопада діти із особливими потребами та тернополяни в інвалідних візках взяли в руки пензлі та створювали картини, щоб їх продати та облаштувати пандус у місті. Такі заходи часто проводять у Львові і представник ГО “Розвиток громади” приїхав з міста Лева, щоб допомогти й тернополянам.

Створення пандуса в місті, кажуть організатори, дуже необхідна річ, але через брак грошей знаходяться такі люди, які беруть на себе відповідальність за проведення різноманітних акцій, щоб забезпечити комфортне життя людям з особливими потребами.

Андрій Федуняк з Львівської громадської організації каже, що придумали створити такі акції, щоб відкрити чи розвинути талант в дітей і направити їх в творче русло.

– У Львові приходили всі охочі малювати картини, щоб приєднатися до акції. Спочатку було пару людей, потім підходили і підходили. Багато хто пробує і їм не виходить, але все ж стараються і в кінцевому результаті ми бачимо вже хорошу картину, – ділиться пан Андрій.

Він найактивніше допомагав хлопцям з малюнками, брав пензель в руки і показував юнаку, як краще малювати небо. Витискав фарбу з тюбиків, ставив картонні папери для кожного та бігав від одного столу до іншого.

Художники помістились за двома столиками. За першим глухонімі дівчата, дуже життєрадісні. В них на столі вже роздруковані кольорові листівки із пейзажами Тернополя. Кожна вибрала те, що хотілося малювати. Мова жестів, яку використовують вони, незрозуміла, але по тому, що двоє дівчата поставили один малюнок із заходом сонця посередині, стало ясно, вони малюватимуть одну і ту ж картину.

Їхня вихователька пояснює їм, як брати фарбу, допомагає вибирати малюнки. Вихователька каже, що двоє дівчаток бояться, що не так гарно намалюють готову картинку, тому вони будуть створювати свою власну, із своєї уяви. Згодом картину почали творити по-різному. Одна повністю розмалювала папір в жовтий колір, а тоді малювала контури, а інша робила все навпаки.

– Так бояться, щоб їх не спортити, що запитали чи можна щось своє намалювати. Звісно, що ж дозволила. Лиш би малювали.

За іншим столиком – троє хлопців, один з них в інвалідному візку. Каже, що любить малювати природу, бо там дуже яскраві кольори. Згодом намалював вечірній пейзаж нашого озера. Вийшло дуже гарно.

Біля хлопців посадили дівчинку, яка вже навчається в університеті на дизайнера. Вона теж глухоніма, але деякі звуки чує. Нею дуже пишаються вчителі та викладачі. Кажуть, що дівчина неймовірно талановита. Вона сідає, вибирає на своєму мобільному телефоні картину, яку хоче малювати, взяла олівець і зразу ж починає творити. Поки я підходила до інших діток, повернулась до неї – а там вже майже готова картина з великим букетом квітів.

Дівчатка за своїм столиком теж швидко справлялися. Хтось малював пейзажі, інші – архітектурні пам’ятки. Одна дівчинка дуже рівно і акуратно малювала наш замок над озером.

Один з учасників захотів малювати церкву, просить пана Андрія допомогти з вибором. Творча атмосфера, запах фарби та посмішки цих дітей викликали багато емоцій.

До дітей приєдналися і двоє дорослих у інвалідних візках, які порадували присутніх своїм позитивним настроєм. Чоловік галантний – журналістці цілує руку, вітається з хлопцями. Жінка роздивляється на вже готові картини. Сама, каже, рідко малює, її більше покликання – це музика, адже грає в філармонії на скрипці, але хоче спробувати, жартує, що може не ту професію вибрала.

Тернополянка жаліється, що місто взагалі не облаштоване для людей, які пересуваються в інвалідних візках. В філармонії є залізні рейки, тому їй легше, але в основному важко в деяких місцях. Каже, що громадським транспортом взагалі не користується, тим більше, що з “Нового світу” тролейбуси не їздять.

– Я собі ні в чому не відмовляю, викликаю завжди таксі. Хочу сказати, що таксисти в нас дуже хороші. Мало є тих, які дратуються. Більшість дуже привітно ставляться та допомагають, – каже пані Наталя.

Після малювання організатори пригощають художників піцою, тортом та соком. Всі задоволені. Картини продадуть 27 листопада в барі “Коза” на аукціоні. За виручені кошти облаштують пандус в місті, щоб трішки полегшити життя тим людям, яким необхідно комфортно пересуватися по вулицях Тернополя.

Пілат Оксана

Доба +ФОТО

1 реплік к “Брали пензель в руки та створювали картини діти-інваліди, щоб встановити пандус в Тернополі”

  1. Ірина :

    Зі слабочуючими дітьми була їхня вчителька а не вихователь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*