Людей з особливостями інтегрують в соціум за спеціальною музейною програмою

1 18 4 Фото-Студии 2 1 2. соціалізації, інвалідністю

1 18 4 Фото-Студии 2 1

В Києві реалізується перший в Україні проект, що дозволяє людям з особливостями відкривати для себе світ мистецтва та відчувати життя повноцінніше.

Рік тому Національний музей Тараса Шевченка започаткував програму «Музей без бар’єрів: від теорії до практики». За цей час велика кількість людей з обмеженими можливостями були долучені культурних проектів музею. Це стало можливим завдяки ряду факторів. По-перше, технічному оснащенню самого музею – наявності пандусів, спеціальних ліфтів, тактильної доріжки та інших зручностей для відвідувачів з інвалідністю. Але не менш важливим є робота з відвідувачами – створення для них низки семінарів та тренінгів, екскурсій, різноманітних культурно-мистецьких заходів, що дозволяють людям з інвалідністю не залишатися наодинці, а знайомитися з культурою, спілкуватися та розвиватися.

«За рік дії програми Національний музей Тараса Шевченка прийняв більше тисячі відвідувачів з інвалідністю, – розповідає Олена Черненко, вчений секретар, куратор соціальних проектів Національного музею Тараса Шевченка. – Тут відбуваються важливі події та конференції з моніторингу прав людей з інвалідністю, проводяться спеціалізовані екскурсії та театралізовані постановки, свята та виставки, на яких представлено все розмаїття творчих та активних людей з інвалідністю. Реалізується серія розвиваючих програм для дітей».

«Музей без бар’єрів» став особливим також для дітей з аутизмом – в її рамках вони мали змогу безкоштовно відвідувати Студію соціалізації «Дитина з майбутнім».

«Проблеми із спілкуванням – одна із головних особливостей дітей з аутизмом. За сприяння програми Музею вже рік успішно працює Студія соціалізації, яка надає можливість всебічного розвитку та вчить спілкуванню через творчість. Ми працюємо над навичками кращого сприйняття і осмислення мови, уяви, дрібної і великої моторики, комунікації, покращення просторової орієнтації, координації, спритності, – зазначає Олена Свердлова, керівник Студії соціалізації «Дитина з майбутнім». – На жаль, подібних можливостей в особливих дітей зараз дуже мало, тому батьки активно відгукуються на наші запрошення та приводять своїх діток до нас, щоб в ігровій формі надати їм можливість розвиватись».

В наступному році програма «Музей без бар’єрів» розширятиме тематику тренінгів та семінарів, виставок та конференцій. Плануються також благодійні вистави – балети для особливих дітей, а в програму Студії соціалізації від фонду «Дитина з майбутнім» додадуться спеціалізовані заняття з хореографії та етнографічні пізнавально-прикладні заняття.

1 18 4 Фото-Студии 1 2

Контакт для ЗМІ:
Тетяна Савіцька
(067) 246 40 99

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*