Відбувся семінар «Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства» (ФОТО)

1 28 7 IMG 3630 2. інвалідністю, інклюзивних рішень

1 28 7 IMG 3630 1

23 грудня 2015 року відбувся семінар присвячений інклюзивним рішенням. Захід відбувся у Києві у приміщенні Британської Ради в Україні. Британська рада є організатором міжнародного проекту IDEAS, головна мета проекту – створення рівних можливостей для осіб з інвалідністю.

Спікери заходу: Лариса Байда, Начальник відділу ВГО «Національна Асамблея Інвалідів України»; Світлана Демко, Голова Ради Асоціації «Відкриті серця» (Вінниця); Раїса Панасюк, Керівник Вінницької ГО «Гармонія»; Наталя Василюк, Директор проекту, Заступник директора Британської ради.

Семінар складався з двох частин. У першій частині представляли кращі практики інклюзивних рішень, які було впроваджено у Вінницькому регіоні. У другій частині відбулася презентація міжнародної рамки прийняття рішень та пріоритетів діяльності для України. Також у другій частині відбулося обговорення подальшої активності в рамках обраних пріоритетів, робота у групах.

Отже розглянемо позитивні практики впровадження інклюзивних рішень на прикладі Вінницького регіону. Перший приклад представляла Раїса Панасюк, Керівник Вінницької ГО «Гармонія». Пані Раїса розповіла про такий приклад, як: створення доступності на прикладі медичної установи. Завдяки підтримці Британської Ради, державних організацій та бізнесу вдалося побудувати ліфт на другий поверх амбулаторії. Розповідь супроводжувалася презентацією. Слухачі семінару мали змогу побачити яка була ситуація до та після побудови ліфта. Будівля амбулаторії була спроектована таким чином, що побудувати пандус всередині приміщення не було можливо. Було прийнято рішення прибудувати ліфт ззовні амбулаторії. Завдяки такому рішенню особи з інвалідністю, особи, які використовують милиці, особи похилого віку, мами із маленькими дітьми та інші мало мобільні громадяни отримали змогу легко дістатися до потрібних лікарів амбулаторії.

Другий приклад позитивної практики представила Світлана Демко, Голова Ради Асоціації «Відкриті серця» (Вінниця). Світлана представила проект «Тренінговий центр самостійного проживання людей з інвалідністю у громаді». Тренінговий центр розрахований на одночасне перебування чотирнадцяти осіб. В тренінговому центрі буде здійснюватися навчання самостійному проживанню та проводитися практичні заняття на смузі орієнтації людей, які мають сенсорні та/або фізичні порушення, в тому числі, з нещодавно набутою інвалідністю в зоні АТО, надаватимуться додаткові послуги: проживання, харчування, медичний патронаж.

У другій половині семінару відбулася презентація міжнародної рамки прийняття рішень та робота в групах. Робота в групах передбачала планування учасниками подальших активностей у напрямку «Доступність». Переважна більшість учасників погодилася із тим, що потрібно широко висвітлювати питання інклюзії у ЗМІ, а також працювати над доступністю до державних інституцій.

Про те, чи вдалося досягти поставлених цілей проекту IDEAS говоримо із Наталею Василюк, заступником директора Британської ради в Україні, директором проекту «Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства».

Що передбачав ваш проект? Яка його головна мета?

Основна ідея проекту – змінити підхід до того, як люди з інвалідністю сприймають себе, як їх сприймає суспільство, як вони повинні долучатися до прийняття рішень. Особливо, коли ці рішення стосуються їх життя, їх долі тощо.

Які організації приєдналися до вашого проекту?

Проект проводився в шести країнах – Вірменія, Азербайджан, Грузія, Україна, Ліван та Йорданія. Британська рада в кожній країні повинна була знайти від громадської організації партнера для виконання цього проекту. В Україні нам пощастило, тому що нам вдалося залучити такого сильного партнера, як Національна Асамблея інвалідів України – організація, яка в собі об’єднує 120 організацій. Таким чином в нас була організація, яка дає доступ до інших організацій. Інформація, яка розроблялася в проекті поширилася дуже швидко. Зокрема, ми розробили посібники щодо інклюзивних рішень для таких категорій: для громадських організацій, для представників органів держави, а також для засобів масової інформації. В інших країнах теж були різні організації. У Лівані та Йорданії це організації, які відкриті безпосередньо людьми з інвалідністю. Наприклад, в Йорданії такі організації підтримуються Його Святістю Принцем, який теж представляє інтереси людей з інвалідністю.

Наведіть приклади проектів, які вам вдалося реалізувати. От я побачила ліфт до амбулаторії, завдяки якому створюється безбар’єрність в суспільстві. Наведіть приклади таких нововведень, завдяки яким люди з інвалідністю можуть відчути себе рівними.

Наприклад, ввівся ще один проект, про який будуть нам розповідати. Організація «Відкриті серця» відкрили центр незалежного проживання для людей з інвалідністю. Цей центр передбачає тренування та навчання людей з інвалідністю. Щоб вони могли жити незалежним життям та самостійно себе обслуговувати. Щоб вони не залежали від друзів та батьків. Я вважаю, що це дуже велике напрацювання. Наприклад, у Вірменії пишаються тим, що вони затвердили на державному рівні інклюзивний список. Тобто якщо підходити до прийняття рішень, є певні аспекти, які не можна минути. Це правила, які прийняті на державному рівні й вони зараз рекомендуються до прийняття багатьом організаціям. Для прикладу, у них є величезний історичний парк. Завдяки цим правилам парк став доступний для людей з інвалідністю. Було перероблено багато доріжок, ходів, підходів. Тобто була зроблена дуже велика робота.

Чи задоволені ви результатами, яких вдалося досягти і які проекти ви би рекомендували впроваджувати громадським організаціям в Україні?

В минулому місяці ми з’їхалися знову всі в Йорданії і зробили аналіз нашого проекту. Ми побачили, що нам вдалося зробити: розробити міжнародну рамку за якою ми будемо будувати нашу працю, це розробити посібники для різних категорій, це допомогти втілити деякі проекти на місцевому рівні, ми зробили дуже багато. Наприклад, український метрополітен, з яким ми працювали, щоб вони поміняли написи, поміняли лексику.

На формулювання «Особи з інвалідністю»…

Так. Наприклад, засоби масової інформації почали звертати на це увагу. У нас є колега і партнер Ірина Віртосу з Центру інформації про права людини. Вона дуже багато про це пише, дуже багато інформації передає своїм колегам, підключає їх. Тобто інформація пішла, вона поширюється, і вже ми бачимо, що люди самостійно працюють, незалежно від проекту. Тому, основне моє побажання – треба брати і робити. Якщо людина має хорошу ідею, то обов’язково знайдуться ті хто її підтримає.

Корисні посилання

http://www.vidkryti-sercya.org.ua/ – Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця»

Журналіст: Вікторія Антонович

Редактор: Інна Летюча

ФОТОРЕПОРТАЖ

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*