За бюджетні кошти інвалідний візок не відремонтуєш?

1 23 6 1259852835136180b 2. інвалідних візків, інвалідів

21 січня 2016 року редакція КНК Медіа отримала від Фонду соціального захисту інвалідів відповідь на свій запит щодо ремонту інвалідних візків.

Нагадаємо, що в статті «Хто у Києві займається ремонтом інвалідних візків?» йшлося про малодоступність цієї послуги для людей з інвалідністю у столиці.

Розіславши запити до Фонду соціального захисту інвалідів, Міністерства соціальної політики України та Департаменту соціальної політики КМДА, наша редакція майже два місяці не отримувала відповіді.

20 січня ми продублювали запит до Фонду, оскільки в телефонному режимі журналістам сказали, що запит було загублено.

Наступного дня на адресу КНК Медіа надійшла відповідь за підписом заступника директора Фонду Жанни Мазуніної. Згідно з наданою інформацією, за необхідності здійснити ремонт інвалідного візка можна звернутися до сервісних центрів при двох підприємствах. А саме при Київському казенному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві (в народі називається просто: «протезний завод») та ПАТ «Завод «Артемзварювання».

Ці підприємства мають договори на гарантійне та післягарантійне обслуговування інвалідних візків з більшістю компаній, що забезпечують цими засобами реабілітації за рахунок державного бюджету.

Однак у попередній статті ми розповідали про некомпетентність працівників Заводу «Артемзварювання» в ремонті інвалідних візків. А протезний завод навіть у Національній асамблеї інвалідів України не згадали як сервісний центр для інвалідних візків.

Також пані Мазуніна повідомила, що 2015 року Фондом було укладено договори про післягарантійне обслуговування інвалідних візків за індивідуальними заявками. Таких підприємств виявилося вісімнадцять. З них лише три (!!!) відповідають кваліфікаційним вимогам на виготовлення, поставку, ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації. Це ППОП «Динаміка» (Харків), ТОВ «Друкмаш-центр» (Кіровоград) і ПАТ «Завод «Артемзварювання» (Київ). Їх відповідність встановила Експертна рада Мінсоцполітики на засіданні 20 лютого 2015 року.

Тобто до решти п’ятнадцяти підприємств такі вимоги не ставилися. А вони, між іншим, претендують на бюджетні кошти.

Що ж, з одного боку маємо «кваліфіковані» сервісні центри для ремонту інвалідних візків, які не виконують свою роботу. З іншого — держава виділяє бюджетні кошти підприємствам, що не відповідають кваліфікаційним вимогам.

Невже люди з інвалідністю не можуть довіритися нікому з тих, кого держава уповноважила здійснювати ремонт їх єдиного засобу пересування?

КНК Медіа продовжить дослідження цього питання в наступних публікаціях.

1 25 1 2016-01-21-  --2

1 25 1 2016-01-21-  --3

Мороцька Наталія

ГО Комітет народного контролю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*