Неповносправні з Волині хочуть повернути собі путівки на відпочинок

1 25 3 4521125 2. особливими потребами

Волиняни з особливими потребами просять повернути практику їх оздоровлення в санаторії «Лісова пісня». Про це йшлося 22 січня під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Голова Волинського фонду активної реабілітації неповносправних Анна Шевчук розповіла, що у 2008 році тодішній голова ОДА Микола Романюк прийняв рішення про оздоровлення неповносправних у санаторії «Лісова пісня».

Ця здравниця зручна для інвалідів із різними нозологіями. Так, у «Лісовій пісні» є зручні, спеціально облаштовані кімнати, зручна для візочників інфраструктура.

Із початком війни та анексії Криму інваліди втратили доступні санаторії в Слов’янську і Саках. Окрім того, і на Волині в «Лісовій пісні» їх оздоровлення припинилося.

Директор департаменту соціального захисту населення Оксана Гобод розповіла, що люди з особливими потребами мали можливість відпочивати у «Лісовій пісні» за рахунок благодійної допомоги. «Це відбувалося, поки не прийшла фінансова інспекція», – зауважила вона і додала, що виникло питання, хто має платити. У такій ситуації попередній голова облради Валентин Вітер прийняв рішення про відмову в оздоровленні.

Загалом же область отримує з держбюджету частину путівок для інвалідів війни, але вона не покриває потреби, бо забезпечує тільки 15 % осіб (з 5,510 тисячі тільки 814). Іще частина волинян оздоровлюється за кошти з інших джерел.

В області діє програма соціального захисту населення, передбачена закупівля путівок за кошти обласного бюджету. До війни кошти виділяли, але більшість путівок направляли ветеранам ОУН-УПА, бо ця категорію не забезпечували з держбюджету.

Тож Гобод запропонувала після прийняття обласного бюджету визначити, чи будуть кошти на закупівлю путівок у рамках програми.

Депутати пропонували також перенаправити людей із особливими потребами в санаторій «Пролісок», адже це дешевше.

«Волинський інформаційний портал»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*