У рівненських супермаркетах з’являться персональні гіди (ВІДЕО)

1 10 3 2145988742 2. людей

У рівненських супермаркетах з’являться персональні гіди. Вже за місяць торгові заклади міста матимуть спеціальних працівників. Вони супроводжуватимуть людей з порушенням зору та допомагатимуть їм робити покупки. Ба більше, деякі супермаркети обласного центру вже розпочали впроваджувати такі ініціативи. Детальніше у спеціальному репортажі Інеси Пославської.

Рівненчанка Вікторія Самчук понад 10 років страждає від порушення зору. Цукровий діабет спричинив відшарування сітківки ока. Тож тепер, жінка, бачить лише тіні та силуети. Виходити на вулицю та робити покупки може лише біля свого дому. Її там знають, тож одразу допомагають. В інших торгових закладах придбати необхідне не може. Адже, магазини не пристосовані для людей з особливими потребами.

Пані Вікторія каже: марковані жовтим кольором перша та остання сходинка при вході у магазин дозволять таким, к вона, безпечно піднятися. А яскрава позначка на вхідних дверях – краще орієнтуватись.

Самостійно ходити залою та вибирати продукти важко. Часто продавці проханням допомоги слабозорих нехтують.

Особливо важко, каже жінка, на касі. Потрібно чути скільки решти їй видають. А якщо ні – залишається тільки сподіватись, на порядність касира.

Аби допомогти незрячим, у Рівному вирішили запровадити ноу-хау – розставити у супермаркетах спеціальних консультантів.

Таку ініціативу одноголосно підтримали пересічні рівняни.

Вже за місяць у рівненських супермаркетах спеціальні працівники зустрічатимуть незрячих клієнтів при вході у заклад. Вікторія Ольшанська – керівник місцевого торгового закладу каже – готова покращувати умови перебування у магазині для таких людей.

Якщо керівники торгових закладів таки виконають свої обіцянки, це стане першим кроком аби слабозорі відчували себе комфортно у нашому місті.


Інеса Пославська, Артем Лаговський

Телеканал «Рівне 1»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*