Всесвітній день боротьби з глаукомою в Запоріжжі

1 11 2 IMG 5564 1 2. світлозір, глаукомою

1 11 2 IMG 5564 1

В Україні біля 170 тис. хворих на глаукому. Враховуючи те, що глаукома, при відсутності адекватного лікування, приводить до стійкої сліпоти, дуже важливим є проведення постійної просвітньої роботи з пацієнтами та надання всебічної інформації з приводу цього захворювання. Саме тому за ініціативи Всесвітньої асоціації спільнот глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою з 2008 року 6-го березня проводиться Всесвітній день боротьби з глаукомою.

Для того щоб привернути увагу населення до цієї проблеми, напередодні Всесвітнього дня боротьби з глаукомою, відбувся круглий стіл де прийняли участь співробітники кафедри офтальмології ЗДМУ, працівники органів охорони здоров’я та представники благодійного фонду «Світлозір». В результаті був розроблений план заходів щодо попередження та лікування хворих на глаукому на рік.

Протягом тижня відбулися лекції співробітників кафедри офтальмології ЗДМУ з приводу захворювання на глаукому для пацієнтів у громадських центрах та на телеканалах «Алекс», «ТВ-5», «МТМ». Були організовані заходи, які забезпечують первинну профілактику захворювання на глаукому. Проведено тематичне інформування медичних працівників (лікарів-терапевтів, дільничних, сімейних лікарів загальної практики, середнього медперсоналу) з питань виявлення, лікування глаукоми, впливу окремих лікарських препаратів на перебіг захворювання. Надана інформація для організації “куточків здоров’я”, санбюлетнів з питань профілактики глаукоми у лікувальних закладах.

Благодійним фондом «Світлозір» спільно з науковими співробітниками кафедри офтальмології ЗДМУ, лікарями офтальмологами Клініки сучасної офтальмології «Візус» та лікарями – офтальмологами КУ Міська клінічна лікарня №3 щорічно проводиться активна просвітницька робота по попередженню захворювання на глаукому. Цього року до Всесвітнього дня боротьби з глаукомою були проведені дні безкоштовного вимірювання внутрішньоочного тиску для всіх бажаючих.

При факогенній глаукомі, що пов’язана із збільшенням розмірів кришталика, факоемульсифікація катаракти з імплантацією штучного кришталика, при умові своєчасного проведення, забезпечую не тільки відновлення гостроти зору, а також і збереження нервових волокон зорового нерву. Саме тому благодійним фондом «Світлозір» за ініціативою голови правління фондом, завідувача кафедри офтальмології ЗДМУ, професора Наталії Григорівни Завгородньої розроблена програма «Піклуємося про людей похилого віку», згідно з якою постійно передаються безкоштовні штучні кришталики для пільгових верств населення. Керівництво фонду висловлює щиру подяку науковим працівникам кафедри офтальмології ЗДМУ, лікарям офтальмологам Клініки сучасної офтальмології «Візус» та лікарень міста, спонсорам: компаніям «ОПТЕК», «US-optics», ТОВ «Вартамана Ай Кер», ТОВ «Техномедекс груп», ТОВ «Фармак», учасникам благодійного проекту «Творчість допомагає бачити фарби світу» за благодійну допомогу в лікуванні очних хвороб у жителів Запоріжжя.

Вагомий внесок в попередження інвалідизації від очних хвороб відіграє організований спільно із органами охорони здоров’я глаукомний кабінет міста Запоріжжя. За рік там прийнято понад 700 пацієнтів. Всім пацієнтам із глаукомою для контролю за станом захворювання безкоштовно проводять ряд досліджень: виконуються комп’ютерна тонографія і сфігмометрія, комп’ютерна периметрія. Також пільгові категорії населення безкоштовно забезпечуються сучасними медикаментозними препаратами для лікування глаукоми. Багато років поспіль благодійний фонд «Світлозір» надає безкоштовні очні краплі для хворих на глаукому.

На кафедрі офтальмології ЗДМУ активно проводиться наукова робота по глаукомі. Розроблений під керівництвом професора Наталії Григорівни Завгородньої дренаж для антиглаукоматозних операції активно використовується у очних відділеннях міських лікарень.

Треба пам’ятати, що санітарно-просвітня робота з приводу глаукоми повинна проводитися лікарями різних спеціальностей на своїх робочих місцях. Вимірювання очного тиску треба проводити щорічно у всіх людей, що досягли віку 40 років. Сучасне лікування глаукоми здатне зберегти зорові функції пацієнтів тільки при умові своєчасного застосування.

1 11 2 IMG 5644 2

Запорізький обласний благодійний фонд “Світлозір”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*