Восьмеро бійців АТО та майданівців безкоштовно отримали протези рук і ніг (ВІДЕО)

1 18 7 image 135 2. протези, протезистів, протезування

Міжнародна команда спеціалістів з протезування та реабілітації інвалідів протягом двох тижнів проводила навчання для українських спеціалістів. Своїм досвідом та новітніми технологіями спеціалісти з Нью-Йорка, Торонто і Лондона ділились на базі Львівського протезного заводу.

Як інформує репортер ZIK-Стрім Юрій Мартинович, за час програми сучасні протези ніг безкоштовно отримали восьмеро кандидатів з ампутацією верхніх і нижніх кінцівок. Серед них є бійці АТО та учасники Революції Гідності.

У рамках другого етапу проекту підтримки протезування в Україні, до Львова з Нью-Йорка, Лондона та Торонто прибули дев’ятеро спеціалістів. Впродовж двох тижнів пліч-о-пліч з ними працювали 15 українських протезистів, фізіотерапевтів та ерготерапевтів з різних регіонів. Єдиною командою вони оглядали пацієнтів, виготовляли протези та ставили на них людей з важкими ампутаціями. Проект має на меті прискорити розвиток сучасного протезування в Україні, адже сьогодні за якісними протезними виробами військові та прості люди змушені їхати за кордон.

«Основною ідеєю проекту було передати навички та знання українським протезистам, щоб вони оволоділи необхідним знаннями для протезування складних випадків, а також для роботи з сучасними технологіями від передових виробників протезних виробів у світі. За ці два тижні було досягнуто багато», – зазначив керівник проекту Андрій Півторан.

Проект вдалося реалізувати завдяки підтримці громадських та комерційних організації, кошти збирала і українська діаспора, а також міжнародні фонди. Під час програми на протезні ноги вдалося поставити чотирьох людей, двоє з них є учасниками АТО. Витрати за ці протези мають покрити з державного бюджету. Крім того, четверо людей отримали протези рук, які їм подарував проект.

Серед них боєць з Волині Олександр, який торік на Донеччині втратив руку. Міжнародні фахівці створили для нього сучасний міоелектронний протез. З «новою рукою» воїн живе лише два дні, але уже продемонстрував, як грає нею у теніс. Чоловік каже, протез за функціональністю фактично не поступається його власній руці. Та головне, якщо колись станеться збій, виріб зможуть відремонтувати у Києві.

«У процесі встановлення сучасного міоелектронного протезного виробу фірми «Touch Bionics» було навчено та сертифіковано трьох українських спеціалістів, які тепер зможуть цією технологією користуватися і надавати ці високотехнологічні вироби, як ветеранам АТО, так і цивільним особам. Це великий крок у протезуванні в Україні», – додав Андрій Півторан.

На цьому навчання для українських протезистів та реабілітологів не закінчилося. П’ятеро учасників проекту згодом поїдуть переймати досвід своїх колег до Канади.

Як раніше повідомлялося, фахівці із США, Канади та Великобританії навчили українських протезистів працювати із найновішими «біонічними» протезами та передали досвід роботи із особливо складними випадками.


«ЗІК»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*