Як живуть молоді люди з інвалідністю у Вінницькому геріатричному інтернаті

1 06 6 1890 2. інвалідністю

1 06 6 1890 1

Це оцінила моніторингова група у складі працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з представниками громадськості, які здійснили моніторинговий візит до Вінницького будинку-інтернату геріатричного профілю, в якому проживають 222 осіб, майже 90 з них – люди з інвалідністю. Серед них майже половина – на візках, наймолодшому – 27 років.

З інформації про інтернат, що розміщена у мережі інтернет, складається позитивне враження про заклад – тут проводяться концерти до великих свят і на День інваліда, мешканці вказаного закладу передають воїнам АТО і вихованцям дитячих інтернатів власноруч виготовлені вироби, проживають по одному і по троє у затишних кімнатах, надходить спонсорська допомога.

Однак члени моніторингової групи були вражені, коли під час візиту дізналися, що мешканці з важкою інвалідністю та захворюваннями проживають на верхніх поверхах закладу. Кімнати просторі, однак незатишні та виглядають як казенні, провітрюються, але запах неприємний. У санітарних кімнатах відсутні душові кабіни. Туалети не пристосовані для людей з фізичними обмеженнями. Мешканці мають змогу помитися лише раз на тиждень і лише у той день, коли працює «твоя» (закріплена за палатою) ванниця. Туалетний папір, зубну пасту, ліки вони змушені купувати за власні кошти.

Водночас фінансування витрат на медикаменти у Вінницькому будинку-інтернаті геріатричного профілю є чи не найбільшим серед інтернатних установ, які відвідали монітори НПМ за чотири роки (21,78 грн у день на одну особу).

У закладі працює масажист, однак при спілкуванні з чотирма з восьми осіб, яким згідно з записами у журналі проведено до 20 сеансів масажу у березні, всі четверо повідомили моніторам, що масаж їм не робили.

Незважаючи на те, що за розпорядком дня відбій у закладі о 22:00, світло вимикають на годину раніше, а отже і вечеря закінчується значно раніше.

«В інтернаті живуть молоді люди, але складається враження, що вони просто доживають свої дні, не отримуючи необхідної медичної допомоги і реабілітації. За два дні візиту ми бачили, як більшість мешканців з важкою інвалідністю, серед яких і молоді хлопці, просто лежали – на старих ліжках і зношених матрацах. Ввечері їм особливо складно – немає чим себе зайняти – щоб читати, не вистачає світла, телевізори є не у всіх кімнатах, інтернет недоступний», – зазначила громадський монітор Лариса Полулях.

Члени моніторингової групи також побачили жінку з рожистим запаленням, яка страждала від болю, і страшні пролежні у чоловіків через відсутність належного догляду і спеціальних матраців (протипролежневий з компресором є лише один). Втім у переліку потреб, які надсилаються до обласного департаменту, вони відсутні, натомість внесена потреба ремонту досить пристойної підлоги їдальні.

Здивувала моніторингову групу напружена атмосфера і привнесений директором, який раніше працював у пенітенціарній системі, тюремний сленг, зокрема, існування «бригадирів», хоча за штатним розписом відсутні такі посади. З санітарками не проводиться навчання. Вони навіть у присутності моніторів поводилися з підопічними досить брутально. Мешканці закладу жалілися моніторам, що серед персоналу взагалі не заведено постукати і запитати дозволу зайти до кімнати.

Моніторингова група дійшла висновку, що персонал закладу має першочергово дбати про інтереси мешканців і шукати шляхи їх реалізації. Зокрема, молодь могла б допомагати мешканцям інтернату – вивозити їх на прогулянку або спілкуватись із лежачими хворими, тим паче у Вінниці є декілька закладів, де готують соціальних, педагогічних і медичних працівників.

За результатами візиту докладний звіт разом із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків найближчим часом буде надіслано керівництву Міністерства соціальної політики та облдержадміністрації.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*