На Вінниччині «знайшли» лише сотню дітей-аутистів

1 28 2 70 2. діти

На Вінниччині 135 сімей, в яких виховуються діти-аутисти, перебувають на обліку в обласній психоневрологічній лікарні ім. Ющенка. Про це під час прес-конференції повідомила громадська активістка Катерина Поджаренко, передає кореспондент Vlasno.info.

Проте, за словами активістки, ця статистика далеко неповна. Адже насьогодні досить важко визначити, що дитина має дане захворювання.

– У нас на Вінниччині, та й в Україні загалом, проблематично поставити правильний діагноз. З іншої сторони не кожна сім’я може визнати, що в них – особлива дитина, – зауважила Поджаренко.

За її словами, такі діти сьогодні стикаються з чималою кількістю проблем, не дивлячись на те, що в країні прийнято багато законодавчих актів, в яких задекларовано принципи допомоги та підтримки таким дітям.

– Крім визначення вірного діагнозу, сім’я стикається ще й з тим, як влаштувати дитину у садочок, потім – у школу. Нажаль, сьогодні дуже мала кількість дошкільних і шкільних закладів хочуть приймати у себе таких дітей. Крім того, сам діагноз аутизм чомусь сприймається дуже лячно, хоча нічого страшного тут немає. Зовні такі діти практично нічим не відрізняються від своїх однолітків, просто у них особливе сприйняття світу.

Ще одна проблема – відсутність професійного супроводу у навчальних закладах. На цьому наголосила мати хлопчика-аутиста, який зраз навчається в одній зі шкіл міста, Олеся Самойленко.

– Система супроводу в Україні зовсім не функціонує. Батьки поставлені у досить скрутне становище. Адже діти з аутизмом потребують постійного супроводу і допомоги. За таких обставин дитина може соціалізуватись та згодом бути самостійною. В нашій сім’ї супровід сина у школі здійснює батько, – розповіла жінка.

Тамара Тисячна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*