У Львові гідів вчать правил екскурсій для незрячих (ВІДЕО)

1 24 2 image 467 2. гідів

У Львові гідів навчають, як правильно коментувати об’єкти для людей з вадами зору. Майстер-класи ініціювали самі ж незрячі. Екскурсоводи спершу слухають теорію, а пізніше практикують. Навчання триває кілька днів, повідомляє “Zaxid.net”.

Про усі тонкощі роботи з особливими людьми розповідає пані Оксана. Жінка не бачить. Відтак одразу наголошує, що екскурсія для таких як вона має тривати у півтора разу довше, а довкола не має бути шумно.

«Людина, яка не бачить в неї, має дуже загострений слух, і вона буде дуже добре чути вашу інформацію, але при цьому буде ловити сторонні звуки», – розповіла виконавчий директор «Українська спілка інвалідів» Оксана Потимко.

Місця, експонати та різноманітні предмети потрібно описувати і починати від загального до деталей. Не опускати розміру та кольору, адже так у незрячої людини вимальовується чіткіша картина.

«Коли у вас є необхідність описати предмет і ви методом психологічного аналізу розумієте, що цей предмет описати буде особливо складно, то наперед заготуйте собі ті порівняння і пояснення, які би допомогли людині це уявити», – пояснила актриса Олександра Бонковська.

Аби краще зрозуміти людей, що не бачать, екскурсоводам пропонують одягнути темні пов’язки, а іншій людині спробувати описати будь-який предмет, який є у цьому класі. Пізніше гідам потрібно цей предмет з опису знайти наосліп. Долаючи страх, вони помалу пересуваються кімнатою та обмацують усе, що є на столах. Принтер, про який розповіли, знайшли двоє з трьох гідів. У цьому випадку, наголошує психолог, важливі кілька речей.

«Перше, що треба сказати людині – де це, друге: ви повинні чітко зрозуміти якого воно розміру. Може бути маленьке, може бути велике – це має значення», – додала психолог Жанна Катерняк.

Також для практики гіди вчилися описувати малюнки у книжках. А щоб зрозуміти, як краще і правильно це робити, – слухати фільми та мультики із тифлокоментарями (закадровим текстом).

«Важливо при цьому дійсно мати дуже розвинуте образне мислення, щоб творити тим людям той образ. Уявлення я вже трохи маю, наприклад, що треба весь час говорити, що тут треба бути обережно, там у нас погана бруківка, там у нас знак висить над головою», – розповів екскурсовод Дмитро Будов.

«Спосіб опису – це одне, бо я зрозуміла наскільки це важливо описати, а друге – можливість хоча б до деяких речей доторкнутися, тому що звичайний екскурсант дивиться тільки очима», – додала екскурсовод Віра Шершньова.

За кілька годин роботи екскурсоводи зрозуміли: незрячі люди можуть бачити світ. Здобуті знання застосують на практиці, вже розробляють екскурсії площею Ринок, підземеллями Львова та храмом Святого Юра. Отримати нові знання може ще більше гідів.

«Орієнтовно місяців за два-три навчатимемо нову групу гідів, і я абсолютно впевнена, що їх чисельність буде зростати», – наголосила виконавчий директор «Українська спілка інвалідів» Оксана Потимко.

Свою заявку можна подати за номером 258-27-77, або ж в міське управління туризму.

Ірина Панчишин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*