«З жестовою мовою я рівноправний!» (ВІДЕО)

1 21 3 1473940386 s-zhestovym-yazykom-ya-ravnopravyy 1 2. глухих, жестової мови

Міжнародний тиждень глухих — під гаслом
«З жестовою мовою я рівноправний!»

1 21 3 1473940386 s-zhestovym-yazykom-ya-ravnopravyy 1

Цього року Міжнародний тиждень глухих відзначатиметься в усьому світі з 19 по 25 вересня під гаслом «З жестовою мовою я рівноправний!».

Слід нагадати, що вперше Міжнародний тиждень глухих відзначався у 1958 році у Римі (Італія). Відтоді цей захід щорічно організовується в останній повний тиждень вересня. І це справді глобальна подія! Впродовж цього тижня спільнота глухих докладає зусиль, щоб привернути належну увагу міжнародних правозахисних інстанцій і світової громадськості на вирішення проблем нечуючих громадян, забезпечення їхніх прав і свобод.

У цьому році нечуюча спільнота збирається разом відзначити 10річчя з дня затвердження Організацією Об’єднаних Націй Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю і схвалити нещодавно затверджені в ООН Цілі Поступального Розвитку.

Збірку матеріалів для проведення кампанії щодо відзначення Міжнародного тижня глухих можна знайти за посиланням https://goo.gl/Rd8cFq. Ці безкоштовні матеріали дозволяється вільно використовувати для рекламування Міжнародного тижня глухих і проведення його відзначення як події глобального масштабу.

Запам’ятайте ключові гасла нинішньої кампанії:

1 21 3 1473940606 01 2

Наполягаймо на першочерговому фундаментальному праві глухої людини оволодіти рідною мовою від народження. Якнайшвидше оволодіння глухими немовлятами жестовою мовою забезпечить їм повноцінне спілкування з дорослими людьми й цим розвине їх когнітивні й соціальні навички. Глухим дітям необхідний доступ до жестової мови з народження.

1 21 3 1473941129 02 3

Наполягаємо на визнанні жестової мови в якості універсального лінгвістичного засобу висловлення глухими людьми своїх думок, ідей та емоцій. Жестова мова є повністю функціональною — з власним синтаксисом, морфологією і структурою. Вона задовольняє всі наукові вимоги, які визначають поняття «мова». Це підтверджено багатьма систематичними лінгвістичними дослідженнями жестової мови, починаючи з кінця 1970х років.

1 21 3 1473941178 03 4

Наполягаємо, що всі зацікавлені сторони мають визнати потребу глухої дитини у білінгвальному навчанні й зрозуміти, яким саме чином якісне білінгвальне навчання має відбуватись у жестомовному оточенні. Білінгвальне навчання базується на соціально-культурному підході з використанням жестової мови як мови інструктажу в усіх навчальних предметах з обов’язковим сильним наголосом на навчанні читанню і писемному мовленню, яким користуються в конкретній країні або конкретному товаристві.

1 21 3 1473941217 04 5

Наполягаймо на визначенні терміну «глухі люди» як «люди, що належать до культурної та лінгвістичної спільноти й користуються жестовою мовою як рідною, інакше кажучи, природною мовою спілкування».

1 21 3 1473941212 05 6

Наполягаємо, що глухим людям потрібний, як і будь-якій іншій людині, повний доступ до можливостей брати активну участь в особистому, публічному й політичному житті. Дуже важливо забезпечити глухим людям можливість виконувати роль лідерів, щоб вони самі мали можливість добиватись своїх прав і самі долучались до всіх процесів, пов’язаних з їх особистим життям. Ця директива є відображенням вже добре відомого гасла — «Ніщо про нас без нас самих».

1 21 3 1473941190 06 7

Глухим людям необхідно надавати доступ до публічної інформації та публічних послуг за допомогою перекладу жестовою мовою або різних видів субтитрування, зокрема субтитрування великими літерами діалогів героїв фільму.

1 21 3 1473941156 07 8

Гарні знання жестової мови на рівні спілкування і взаєморозуміння, а також забезпеченість послугами перекладачів жестової мови дають, по суті, змогу глухим людям займатись будь-якою працею. Важливо, щоб всі глухі люди намагались знайти собі роботу до вподоби, яка б відповідала їхнім інтересам і компетенції. Головні бар’єри на шляху до зайнятості глухих виникають саме внаслідок недоступності для них робочого середовища, а не через їх нездатність чути.

1 21 3 1473941216 08 9

Наполягаємо на забезпеченні глухих доступом до освіти, професійного навчання і постійного підвищення рівня кваліфікації та розвитку знань і вмінь, які є ключовими факторами для отримання і збереження глухою особою спеціальності й зарплати, які, у свою чергу, дозволяють глухим вести незалежний спосіб життя.

Інформація ВФГ.
Переклад К. Мазанова

Газета “НАШЕ ЖИТТЯ”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*