Пресреліз: У Сумах провели «Урок толерантності: «інвалідність і суспільство» для працівників сервісних центрів ГУ Пенсійного фонду в Сумській області. суми, рівність, спілкування, толерантність, інвалідність, hand, finger

19 червня 2020 року представники ГО «Бюро правничих комунікацій» провели «Урок толерантності: інвалідність і суспільство» для працівників відділень обслуговування громадян (сервісних центрів) головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області.

Учасників заходу знайомили з принципами рівності та толерантності, правилами толерантної поведінки та спілкування з клієнтами та відвідувачами, які мають інвалідність.

“Люди з інвалідністю є споживачами таких самих послуг, як і люди без інвалідності. Розуміння того, чого саме хоче споживач, вимагає зосередження уваги на людині, а не на її інвалідності. Потреби людини можуть бути різними, підхід до задоволення потреб повинен залишатися однаковим для всіх”, – зазначила експертка заходу, координаторка ГО «Ініціативи Слобожанщини» Дарія Сасса.

Уроки толерантності є частиною проєкту «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми», який реалізується в Сумах у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Мета цих уроків – формування толерантного ставлення до людей із інвалідністю у громаді та підвищення якості надання послуг громадянам цих категорій.

“Ми дуже радіємо, що наші уроки толерантності затребувані, керівники установ, куди ми звертаємося, відгукуються на наші пропозиції, а часом, першими звертаються до нас з проханням організувати такий захід. Ми намагаємось відгукнутись на кожний запит, у першу чергу, тих організацій та установ, які надають соціальні послуги і обслуговують щонайбільшу кількість громадян”, – зазначила координаторка заходу Наталія Лебедь.

До заходу долучились працівники відділень обслуговування громадян (сервісних центрів) управління пенсійного фонду з усіх районів області.

За словами заступниці начальника управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду в Сумській області Альони Заставенко, нині в органах пенсійного фонду області перебувають понад 31 тис. осіб з інвалідністю, понад 50 тис.осіб з інвалідністю (пенсіонери та застраховані особи) зареєстровані на веб-порталі ПФУ, сервісні центри облаштовані функціональними пандусами, є звуковий орієнтир “метроном”, наявні елементи доступності для осіб з порушеннями зору – тактильною плиткою, є таблички шрифтом Брайля, облаштовані належним чином санітарні кімнати, працює “Пенсійний допомогомобіль” – автомобіль, з допомогою якого працівники управління надають послуги жителям у віддалених населених пунктах. Минулоріч такими послугами скористались мешканці 100 сіл.

У січні 2020 ГО “Бюро правничих комунікацій” провели уроки толерантності для працівників та партнерів Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у травні – для патрульних поліцейських. Наступний планують провести для кондукторів та водіїв комунального транспорту.