Інклюзивна освіта: перспективи впровадження на Волині

1 11 8-a9df-e419e32458b5 1. навчання, особливими, потребами, інвалідністю, інвалідів, інклюзивної освіти

За даними обласної ПМПК у волинській області проживає 12 593 дітей з особливими потребами дошкільного та шкільного віку, що навчаються в одинадцяти спеціалізованих школах, двох навчально-реабілітаційних центрах, загальноосвітніх школах та на індивідуальній формі навчання.

Про проблеми та перспективи в освітній галузі для дітей з інвалідністю 19 червня говорили учасники круглого столу: «Реалізація прав дітей з інвалідністю. Впровадження інклюзивної освіти у Волинській області» в контексті можливостей реалізації Конвенції ООН про права інвалідів. Участь у заході взяли посадовці області дотичні до питань освіти, керівники навчальних закладів, активісти громадських організацій.

Обговорення під час заходу показало, що, насправді, в області є позитивні зрушення та непоганий досвід, однак склалось враження, що про цей досвід знає лише дуже вузьке коло осіб, яких це стосується безпосередньо. З іншого боку здалось, що не дивлячись на певні зрушення, батьки дітей з інвалідністю не відчувають належної підтримки та розуміння від посадовців освітньої галузі.

На жаль, процес впровадження інклюзивної освіти стримують різні фактори, про частину з них розповіла завідувачка обласної ПМПК Мазурик Тамара: «У семи районах, де введена посада завідувача ПМПК, тільки Луцьк має фахівця з дефектологічною освітою; непросто вчасно виявити дитину з інвалідністю, коли батьки зосереджують свою увагу тільки на лікуванні; дуже часто на місцях лобіюється індивідуальне навчання, що зумовлено відсутністю асистента для дитини з інвалідністю, хоча якість надомного навчання значно покращилась, бо відбувається суворий контроль зі сторони управлінь освіти». Пані Тамара зазначила, що за останні роки суттєво зменшилась кількість дітей, які не підлягають навчанню, також зауважила, що дітям з інвалідністю, батьки яких неналежно виконують свої обов’язки, краще в інтернат них закладах, бо там, принаймні, вони отримають освіту. Як підсумок, завідувачка ПМПК зазначила: «Найбільшою потребою для дитини – є хороша вчителька, яка стає для дитини і другом, і психологом, і дефектологом, і логопедом, а найголовніше, щоб для такого вчителя пріоритетом були не вимоги програми, а можливості дитини».

Учасники заходу одностайно погоджувались, що не можна нехтувати досягненнями, які напрацьовані в спеціальних навчальних закладах, однак треба шукати можливості для соціалізації випускників. Крупівський навчально-реабілітаційний центр для дітей з вадами зору окрім освітніх надає фахові офтальмологічні послуги, які за місцем проживання не кожна дитина зможе отримати. На базі Володимир-Волинської школи для дітей з вадами слуху найближчим часом заплановано відкриття дошкільного навчального закладу.

У місті Рожище діти, що живуть в реабілітаційному центрі мають змогу відвідувати заняття у звичайній школі. Успіхи інклюзивної освіти є у школі №8 у Ковелі. За підтримки Волинського національного університету починається впровадження інклюзивної освіти в Луцьку у школі №20, а також загальноосвітня школа №15 надає освітні послуги дітям із зниженим слухом. Відбуваються процеси, так званої «стихійної» інклюзії в районах області, коли за ініціативи батьків без створення додаткових умов, діти йдуть навчатись до загальноосвітніх шкіл.

Заступник начальника Управління освіти Волинської ОДА Загрева Валентина у своєму виступі зазначила: «Питання інклюзивної освіти на рівні області обговорюється доволі часто, однак до цього питання треба повертатись якомога більше, а також на державному рівні змінювати підхід до фінансування освітньої галузі».

Організатори заходу зробили презентацію україно-канадського проекту «Інклюзивне навчання для дітей з особливими освітніми потребами в Україні», який вже триває п’ятий рік, досвід та напрацювання котрого можуть бути корисними для нашої області. Представники громадських організацій та освітніх закладів Волині мали можливість пройти навчання на проекті та стати його партнерами по впровадженню. Також організатори познайомили присутніх з іншими успішними практиками в Україні, спеціальний гість з Білоцерківського товариства «Аюрведа» презентувала багаторічні напрацювання з впровадження інклюзивної освіти в Білій церкві.

За результатами круглого столу були напрацьовані пропозиції та рекомендації щодо впровадження інклюзивної освіти, а також реалізації статті №24 Конвенції ООН про права інвалідів у Волинській області. Серед першочергових завдань є створення робочої групи, що буде координувати дії зацікавлених сторін та визначить першочергові кроки в даному напрямі.

Існує думка, що заходи на кшталт круглих столів не приносять жодних конкретних позитивних результатів, бо далі розмов справа не рухається. Хочеться сподіватись, що в даному випадку результат буде іншим, оскільки найбільшим досягненням круглого столу, на нашу думку, було знайомство та налагодження зв’язків між зацікавленими сторонами. Захід показав, що є активні громадські організації для яких питання освіти є щоденною проблемою, є школи, які почали самотужки шукати можливості, є зацікавлені посадовці, що готові працювати в даному напрямі, є фахівці, що можуть поділитись власним досвідом та напрацюваннями, а також є купа проблем та перепон, які мають стати стимулом для об’єднання зусиль.

Для довідки:

Круглий стіл «Реалізація прав дітей з інвалідністю. Впровадження інклюзивної освіти у Волинській області» було проведено Волинською обласною громадською організацією батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку спільно з БМТ «Аюрведа» та ВОО ВМГО «Генерація успішної дії» в межах проектів «Консолідація зусиль ОІ – за захист прав дітей з особливими потребами на якісну освіту» та «Спільно творимо можливості: Участь громадськості у формуванні стратегії виконання Конвенції про права інвалідів у Волинській області» за фінансової підтримки «Фонду прав інвалідів» та підтримки Волинської обласної державної адміністрації.

Волинський портал людей з інвалідністю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*