Для незрячої другокласниці на Львівщині друкують та озвучують підручники

1 31 1f62afcf4d2291e4d42. оксана потимко, незрячої, підручники

З серпня у Львові виготовлятимуть шкільні підручники для незрячих – повідомила lviv.expres.ua Оксана Потимко, виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО “Українська спілка інвалідів – УСІ”.

Як нагадала пані Потимко, минулого року на Львівщині вперше розпочали реалізацію проекту інклюзивної освіти для сліпонародженої дитини.

“Тотально незряча дитина приступила до навчання у загальноосвітній школі. Це єдиний в Україні випадок. Проте, як працювати надалі, ми не дуже знали, тому створили спільний українсько-шведський проект з інклюзії школярів з фізичними обмеженнями”, – зазначила Оксана Потимко.

Проект стартував наприкінці квітня цього року. Тоді в нашому регіоні перебували троє іноземних фахівців, які подарували незрячим техніку, зокрема, принтер який друкує рельєфні малюнки, принтер з брайлівським шрифтом.

У межах проекту у червні четверо осіб побували на навчанні у Швеції. З них – двоє тотально незрячих людей та двоє освітян, які працюють у навчальних закладах Львівщини.

“Для незрячої дитини книжка має бути у двох форматах – озвучена та набрана браелівським шрифтом, – розповіла Оксана Потимко. – Зараз ми працюємо над озвученням підручників для 2 класу, а з серпня розпочнемо їх друкувати шрифтом Брайля”.

Як додала пані Потимко, наразі ці підручники готують для незрячої дівчинки Ангеліни, учасниці проекту з інклюзивного навчання, яка цього року перейшла у другий клас.

“Наразі плануємо видати такі підручники лише для цієї дитини. Це буде своєрідним експериментом”, – зазначила Оксана Потимко й додала, що у перспективі – розширити виробництво підручників для незрячих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*