У Києві створили єдину систему навчання дітей, хворих на ДЦП (ВІДЕО)

1 06 78541. дцп, навчання

Освіта для особливої малечі. В Україні більшість дітей з діагнозом ДЦП навчаються вдома. Класів для них не передбачено. У столиці працює єдина школа-дитячий садок для таких дітей. Там розробили спеціальну програму, яка дозволяє дітям відчути себе справжніми школярами і отримати знання на рівні загальноосвітніх шкіл. Розповідає Ольга Сас.

Ще недавно другокласниця Даринка не могла втримати фломастера в руці. Нині ж старанно виводить імена рідних. У школі “Мрія” її навчили читати та писати, вдома ж освіта не давалася.

Артемчук Єфросинія, мати:

– Ці діти потребують школи, спілкування зі своїми ровесниками. І, звичайно, те, що школа вчить, вдома цю дитину мама сама не навчить.

До школи в Деснянському районі з’їжджаються дітки з усього Києва та навіть з області. Це єдиний заклад, де навчають малечу із вадами опорно-рухового апарату. Здобувають знання тут більше 150 учнів.

Багатьох тут ставлять на ноги у буквальному сенсі слова. Дехто з вихованців саме тут робить свої перші кроки.

Окрім корекційних занять навчання тут нічим не відрізняється від інших шкіл.

Ірина Кабанова, директор спеціальної школи-дитячого садка “Мрія”:

– Наші діти, які мають збережений інтелект навчаються за програмою загальноосвітньої школи. Тому серед наших дітей відсотків 70-80 ідуть в загальноосвітні школи. Їм вистачає бази знань, які вони тут отримують.

Та незважаючи на рівень знань своїх діток, батьки віддавати їх у звичайні школи не поспішають. Побоюються, що там дитина почне відставати.

Тетяна Ткаченко, мати:

– Навчання для них має бути дещо інше. А коли це інклюзивна форма навчання, то цим діткам важче, тому що навчання йде загальне і вони не завжди поспівають за ним.

Наразі ж у державі пропонують тільки інклюзивне навчання – в звичайних класах загальноосвітніх шкіл. А створення спеціалізованих класів для учнів із ДЦП залишається тільки теорією.

Ольга Сас, Валентин Белич, Новини, телеканал “Інтер”

Подробности-ТВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*