Школа для дітей з аутизмом

1 08 dsc04599 2. аутизмом, дітей-аутистів, навчання, реабілітації

26 грудня 2012 року відбулася презентація проекту «Створення «Справжньої школи» для дітей з важкими поведінковими розладами та аутизмом», що реалізується громадською організацією Монтессорі-Центр реабілітації дітей-інвалідів «Соняшник» м.Полтава, Україна за фінансової підтримки Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив.

  1 08 dsc04599 1

Головною метою проекту є подолання сегрегації та запобігання інституалізації дітей з важкими поведінковими розладами і аутизмом, шляхом створення системи надання спеціалізованих інноваційних освітніх послуг та підготовка до відкриття першої в Україні ліцензованої громадської загальноосвітньої школи для дітей з особливими освітніми потребами без створення окремої юридичної особи.

Проект розрахований на дітей з аутизмом (діти з встановленим діагнозом і групою інвалідності) та дітей з аналогічними порушеннями, але без встановленого діагнозу, які в проекті визначаються як «діти з важкими поведінковими порушеннями».

Довідка: Аути́зм грец. autos — «сам», аутизм — занурення в себе — психічне захворювання, що характеризується недостатньою здатністю хворого до взаємодії із зовнішнім світом і виникаючими з цього факту порушеннями в соціалізації. Хворий уникає спілкування, всяке порушення повсякденного розпорядку і стереотипів виявляється для нього трагедією. Інтелект аутиста понижений але далеко не завжди, часто виявляються так звані «острівці знання» — області, в яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня.

За останні 10 років кількість родин на Україні, що мають дітей з аутичним спектром порушень збільшилась на 273%. За оцінками українських вчених, на 150 дітей діагностується 1 дитина з аутичним спектром порушень.

На жаль, в Україні не існує жодного державного закладу з лікування дітей-аутистів, жодної методики їх навчання та адаптації.

Єдиним рішенням проблеми реабілітації дітей-аутистів на Україні на сьогодні є створення громадськими організаціями альтернативних закладів. Тому саме нашою організацією за підтримки місцевої влади в 2010-12 роках було створено і успішно запроваджено систему раннього втручання та реабілітації дітей-аутистів в Полтаві та Полтавській області, а також систему підготовки їх до державних закладів освіти. За 2 роки в навчально реабілітаційних програмах взяло участь близько 150 родин з дітьми з особливими освітніми потребами. Абсолютно всі учні були поступово залучені до групових форм навчання серед колективу однолітків.

На жаль, державні освітні заклади виявились не готовими до роботи з дітьми-аутистами. Дітей дошкільного віку, під різними приводами, відмовляються приймати до дитячих садків, а дітям шкільного віку пропонують лише надомну або інтернатну форму навчання. Ці обидві форми навчання, не лише збільшують явища сегрегації аутичних дітей, а й ще виявляються вкрай шкідливими для їх розумового та психічного розвитку. Без колективу, як у випадку з надомною формою навчання, так і в інтернаті для розумово відсталих дітей без батьківського тепла, у аутичних дітей спостерігається погіршення поведінки, а з часом фрустрація і деградація. Тому реалізація проекту «Створення «Справжньої школи» для дітей з важкими поведінковими розладами та аутизмом» є вкрай актуальною і необхідною, як для дітей Полтави та Полтавської області, так і всієї України.

Контакти

Попова Ельвіра
Монтессорі-Центр реабілітації дітей-інвалідів “Соняшник”

(05322)7-43-09
http://www.montessori-centr.org.ua/

Ельвіра Попова

Ресурсний центр ГУРТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*